« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
IZLOŽBE

Milo Sakač: 'Oluja sjećanja'

Izložba slika Mile Sakača pod nazivom 'Oluja sjećanja' otvara se 25. srpnja u 19 sati u Galeriji Vladimir Filakovac, gdje će se moći pogledati do 18. kolovoza 2022.

Milo Sakač
Milo Sakač (Milo Sakač)
Više o

izložba

,

Milo Sakač

,

Oluja sjećanja

Milo Sakač, slikar i arhitekt, obilježavajući 35 godina od prve samostalne izložbe predstavlja dio opusa nastalog kroz zadnjih pet godina izložbom pod nazivom Oluja sjećanja.

Autor je svojim djelovanjem vezan za Zagreb i Beč u kojem 2017. godine otvara slikarski atelijer. Članstva u udruženjima poput Q202 Leopoldstadt Wien i Produzentengalerie, te svjetskom udruženju mađarskih umjetnika MKVE (Magyar Képzőművészek a Világban Egyesület), svjedoče o njegovoj prisutnosti u ovim renomiranim europskim umjetničkim krugovima.

Zagrebačkoj publici predstavlja dvadesetak radova srednjih i velikih formata u tehnici akrila. Kroz nekoliko različitih ciklusa i koncepata vidi se preokupacija apstraktnim izričajem, no iako ih gradi na različitim osnovama i pristupima, oni u cjelini odaju stilsku koherentnost. To su ciklusi 3ki n.g.s., B&R, Brioni, Coloses, K18, Kala, Kline, Liveless landscape, M.I.see, Memories, Metamorphosis, Salt road,S17, S18, S19, Blue Velvet underground i dr.

Njegovo ovladavanje apstrakcijom razvijalo se postepeno, ali kroz brojnost radova i ciklusa vidi se intenzivan rad, disciplina i entuzijazam, gdje Sakač svojim uvijek svježim pristupom mijenja izričaj, istražuje i iznova traži nove inspiracije. Raniji apstraktni radovi vrlo su mu nježni i suptilni akvareli, kojima je postigao prelazak iz figuracije u apstrakciju. To mu je dopuštala i akvarelna tehnika kojom je gradio slike s vrlo lazurnim, transparentnim tonalitetima i finim gradacijama boja, kojima je diskretno prešao liniju razgraničenja i put u potpunu apstrakciju, kaže Magdalena Getaldić, autorice teksa.

Piše: Magdalena Getaldić
22.07.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh