« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Milinović ne odustaje od doprinosa na mirovine

Novi nameti...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Žmartinić, CROPIX)
Više o

umirovljenici

,

Darko Milinović

,

zdravstvena reforma

Novi krug konzultacija o zdravstvenoj reformi započinje ovaj tjedan i socijalnim će partnerima biti predstavljeni nacrti prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, obveznom zdravstvenom osiguranju te dobrovoljnom osiguranju, najavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Prvi takav sastanak, na kojemu su predstavnici sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca, strukovnih komora u zdravstvu i Hrvatskog liječničkog zbora, održat će se već danas u Ministarstvu zdravstva.

Milinović navodi kako bi u srijedu prijedlog reforme trebao predstaviti i članovima Ekonomskog vijeća, a planira se sastati i sa predstavnicima umirovljenika.

Ističe pritom da unatoč zahtjevima HSU, nije odustao od uvođenja zdravstvenog doprinosa na mirovine, ali da je i dalje otvoreno pitanje visine mirovine iznad koje će se doprinos plaćati. Prema prvom prijedlogu bilo je predviđeno da određeni postotak doprinosa plaćaju svi umirovljenici čija je mirovina više od 2.600 kuna.

Milinović nije želio prognozirati kada bi predloženi zakoni mogli doći pred Vladu te biti doneseni u Hrvatskom saboru, ali dodaje kako treba požuriti jer će, u protivnome, idući mjeseci biti teški za hrvatsko zdravstvo.

Osim donošenja paketa zdravstvenih zakona, za reformu su bitne i izmjene još dvaju zakona iz nadležnosti Ministarstva financija.

Naime, radi uvođenja plaćanja zdravstvenog doprinosa na mirovine potrebno je izmijeniti zakon o doprinosima, te donijeti zakon kojim bi se uvelo plaćanje poreza na cigarete od pet kuna. (hina/metro-portal)

01.12.2008. 11:06:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh