« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
PODRŠKA

Milijarda ljudi protestirala protiv nasilja nad ženama

Kampanja "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama", u kojoj su u protekle dvije godine sudjelovali gradovi u 209 zemalja, održana je treći put i u Zagrebu

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama
Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama (Arhiva)
Više o

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

,

nasilje nad ženama

Kampanjom Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama traži se ratifikacija potpisane konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji, koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2014. i postala obvezujući pravni dokument za sve zemlje koje su je ratificirale.

Zahtjevu se pridružio predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je rekao kako se za ratifikaciju Konvencije dugo zalaže, ali da se nažalost to nije dogodilo.

U Centru za ženske studije, koji je jedan od organizatora kampanje u Hrvatskoj, ističu da prema UN-ovim statistikama, milijarda žena u svijetu proživljava nasilje te da ovogodišnjom kampanjom ukazuju na nedovoljnu institucionalnu potporu borbi protiv nasilja i zahtijevaju ratifikaciju Konvencije.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da je građanska dužnost izraziti spremnost za borbu protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama i boriti se za ravnopravnost svih. Poručila je ženama koje su zlostavljane, a boje se prijaviti da moraju izaći iz te sjene, koliko god bilo teško. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da je nasilje nad ženama globalni problem za koji treba naći rješenja i zbog toga je iznimno važna ratitifikacija Istambulske konvencije.

U svjetskoj kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" aktivisti ustaju, protestiraju i plešu za pravdu u više od 200 zemalja. U Hrvatskoj se provodi u Rijeci, Križevcima, Koprivnici, Čakovcu, Bjelovaru, Puli, Zadru, Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu. Organizator navodi da se svake godine uključuje sve više gradova.

15.02.2015. 08:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh