« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
VLADA U SABORU

Milanović: Razvoj gospodarstva bez drastičnih rezova

"Hrvatsku vidim u sredini razuma i pravih odabira - niti radikalno rezanje, ali niti odbijanje da se suočimo sa stvarnošću da na ovakav način dalje zemlju voditi ne možemo", rekao je premijer

Fotografija vijesti
Više o

Zoran Milanović

,

Kukuriku koalicija

,

proračun za 2012.

Godina pred nama bit će teška, ali prijedlog proračuna za ovu godinu ipak će biti poticaj svima koji žele raditi i stvarati, ustvrdio je premijer Zoran Milanović, prenosi Hina.

"Jer koliko god mi štedjeli i pokazivali nekakvu pravovjernost prema međunarodnim financijskim centrima, i naše i njihovo jamstvo je samo rast, to je jedino jamstvo da ćemo dugove koje smo godinama gomilali moći vraćati, to je jedino jamstvo sigurnosti", poručio je Milanović sa saborske govornice.

Naglasio je da bez rasta, bez novih radnih mjesta i bez skoro dva milijuna zaposlenih i radno aktiviranih hrvatskih građana "mi nemamo o čemu razgovarati".

Milanović je istaknuo kako je njegova vlada po prvi put odlučila smanjiti rashodovnu stranu proračuna, ali ne na način koji bio bio drastičan, već da zadrži svoju razvojnu funkciju.

"Moramo dati odgovor na ključno pitanje gdje je granica rezanja nakon koje guramo Hrvatsku u depresiju, nakon koje proračun, koji mora imati razvojnu ulogu, prestaje biti ono što bi trebao i postaje samo jedna obična blagajna, a blagajna nije isto što i proračun", poručio je.

U ime svoje vlade izrazio je uvjerenje da je predloženim proračunom utvrđena upravo ona točka u kojoj štednja ima smisla, ali i točka u kojoj će se vidjeti razvojni rezultati.

"Kada smanjujemo rashodnu stranu proračuna onda šaljemo poruku da više ne može po starom", istaknuo je.

"Hrvatsku vidim u sredini razuma i pravih odabira - niti radikalno rezanje, ali niti odbijanje da se suočimo sa stvarnošću da na ovakav način dalje zemlju voditi ne možemo", dodao je Milanović.

Vlada poračunom, kazao je, pokazuje kojim smjerom želi voditi državu, po novom modelu za koji vjeruju da će biti bolji i doprinijeti gospodarskom rastu, konsolidirati javne financije, te Hrvatsku dovesti u jednu bolju poziciju, "ne prema međunarodnim kreditorima, nego prema samoj Hrvatskoj i našim građanima".

Milanović se osvrnuo na aktualne prosvjede mljekara, koje Vlada, naglasio je, ne podcjenjuje. "Oni mogu biti politički motivirani, ali to nije krimen, neka su politički motivirani, oni nisu antidržavni", rekao je.

Jasno mu je, ustvrdio je, koliko je teško proizvoditi hranu i ustajati rano ujutro kako bi se brinulo oko blaga na mliječnoj farmi, ali i naglasio Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane, te da je stoga toliko i uvozi.

"Za to nam nitko nije kriv, sami smo krivi. Imamo sustav poticaja koji je relativno izdašan, ali koji su njegovi rezultati? Veća proizvodnja hrane, ne, već jednaka proizvodnja hrane", kazao je premijer.

Naglasio je da nitko u Vladi nije protiv poljoprivrednika, već za čiste račune. "Ako nešto potičemo milijardama, ako potičemo jedan težak i relativno neizvjestan poduzetnički posao kao što je poljoprivreda, onda moramo svima ostalima u Hrvatskoj, a to su milijuni, objasniti što financiramo i s kojim povratom, koja je korist od toga", poručio je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izrazio je nadu da će Sabor danas završiti raspravu o prijedlogu proračuna te napomenuo da se o amandmanima na proračun i samom proračunu ne može glasovati prije nego proteknu tri dana od dana rasprave. To znači, kazao je, ako danas do 24 sata završimo raspravu - utorak, srijeda i četvrtak su rokovi za izjašnjavanje o amandmanima, a u petak se ide prema usvajanju proračuna.

20.02.2012. 12:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh