« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
USTAVNI ZAKON O PRAVIMA MANJINA

Milanović misli da je odluka Ustavnog suda trebala doći ranije

Nemamo ustavnu krizu, ali već godinu i pol dana imamo nepotreban nered i stanje koje se moglo izbjeći, rekao je predsjednik SDP-a

Fotografija vijesti
Više o

Zoran Milanović

,

SDP

,

Ustavni sud

„Budući da su izbori za samo četiri mjeseca, Ustavni sud je svakako trebao ranije donijeti odluku o ukidanju dijela Ustavnog zakona o pravima manjina", rekao je predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, prenosi Hina.

Nemamo ustavnu krizu, ali već godinu i pol dana imamo nepotreban nered i stanje koje se moglo izbjeći, izjavio je Milanović novinarima u središnjici SDP-a, ustvrdivši da će njegova stranka poštivati odluku Ustavnog suda iako je ona, budući da je do izbora samo četiri mjeseca, trebala biti donesena i ranije.

Podsjetio je da je SDP u Saboru glasao za izmjene Ustavnog zakona kojim se svim manjinama s manje od 1,5 posto udjela u stanovništvu jamči dopunsko, odnosno dvostruko pravo glasa, a srpskoj manjini koja ima više od 1,5 posto, posebno pravo glasa na otvorenim građanskim listama, smatrajući da je takvo rješenje na tragu okvira koje daje hrvatski Ustav, no da je Ustavni sud očito mislio drugačije.

Milanović je napomenuo da su u SDP-u prigovarali da je Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, koji razrađuje Ustavni zakon, problematičan u nekim elementima i nemoralan, ali da tek treba vidjeti što je u odluci utvrdio Ustavni sud.

Istaknuo je da je SDP imao prigovora na izborni zakon koji je donesen prije malo više od pola godine "jer je evidentno favorizirao jednu stranku".

29.07.2011. 15:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh