« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SANKCIJE ZBOG NASILJA

Milanović: INA mora izaći iz Sirije

Vlada je donjela odluku da se Hrvatska pridružuje europskim sankcijama Siriji, a to znači da se INA mora povući sa svojih naftnih i plinskih polja u toj zemlji

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

INA

,

Hrvatska

,

Sirija

,

embargo

,

oružani sukob

,

sankcije sirija

Vlada je danas donijela odluku kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav impelmentira sankcije EU prema Siriji, a provedba tih sankcija u energetskom sektoru pogađa Inu koja se, kako je rečeno, mora povući iz Sirije, javlja Hina. 

Ina se sad mora potpuno povući iz Sirije, a današnjom odlukom pravno se štiti interes te tvrtke, istaknuo je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade.

"Posao vlade kao promicatelja hrvatskih gospodarskih interesa je da sutra, kad se situacija u Siriji stabilizira, jednako kao što sada poštuje odluke Vijeća EU, traži zaštitu interesa naših poduzeća", rekao je.

Vladinom odlukom o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja utvrđenih Odlukom Vijeća Europske unije u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku uz ostalo se zabranjuje nabava, uvoz ili prijenos sirove nafte ili naftnih derivata iz Sirije u Hrvatsku, zabranjuje izvoz opreme i tehnologije za naftnu i plinsku industriju u Siriji, kao i osnivanje bilo kakvih zajedničkih poduzeća u Siriji koja sudjeluju u sektorima istraživanja, proizvodnje ili rafiniranja nafte u Siriji.

Ina u Siriji ima koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Odlukom se, kako je u izjavi novinarima nakon sjednice naglasio i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, definira pravna podloga za daljnje iskorištavanje koncesije u Siriji.

Odluka je pravni temelj da se ne može dogoditi da Ina izgubi pravo na koncesije, rekao je.

Dodaje kako su posljedice odluke ozbiljne, a donesena je u konzultaciji s Inom.

Dobit Ine u prošloj godini bila je gotovo dvije milijarde kuna, a kako je rekao Čačić, većina je te dobiti vezana uz Siriju.

Hrvatska današnjom odlukom implementira u svoj pravni sustav odluku Vijeća EU od 1. prosinca prošle godine.

Odlukom se, uz ostalo, zabranjuje prodaja, nabava, prijenos ili izvoz oružja i srodnog materijala koji bi se mogao upotrijebiti za unutarnju represiju u Siriji, a ograničava se i sudjelovanje u infrastrukturnim projektima u toj zemlji, zabranjuje se i prodavanje, nabavljanje, prijenos ili izvoz opreme i tehnologije namijenjene izgradnji novih elektrana u Siriji, zabranjuje financiranje određenih poduzeća, posebice vezano za energetski sektor u Siriji, itd.

23.02.2012. 17:19:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh