« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ISPIT ZRELOSTI

Milanović: Hrvatska je na velikom testu

"Ovo nije bilo pravedno u Haagu i protiv toga se treba boriti legalnim i zakonitim sredstvima", rekao je čelnik SDP-a

Zoran Milanović
Zoran Milanović (Neja Markičević/CROPIX)
Više o

Europska unija

,

Haag

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

generali presude

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas u Bjelovaru da se protiv nepravedne haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, osuđenima nepravomoćno na dugotrajne zatvorske kazne za sudjelovanje u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, treba boriti legalnim sredstvima i ocijenio da je ovo veliki test za Hrvatsku koji većina građana uspješno polaže, piše Hina.

Poručio je Europskoj uniji da su sada, više nego ikada, Hrvatska i njezini građani zaslužili da se konačno završe pregovori, jer su upravo u ovim teškim trenucima pokazali veliku dozu zrelosti, sposobnosti, ali i strpljenja. Istaknuo je da građani moraju vjerovati da Europska unija ima smisla "jer to članstvo je dobro za Hrvatsku".

"Ovo nije bilo pravedno u Haagu i protiv toga se treba boriti legalnim i zakonitim sredstvima, ali kada se to već dogodilo, mada još ništa nije gotovo, onda moramo pozvati i EU da nam konačno da podršku da završimo pregovore o članstvu", poručio je Milanović. Dodao je da je Hrvatska ipak, pa i s HDZ-om, pokazala dosta strpljenja.

"Hrvatska je vodila obrambeni rat i u tom obrambenom ratu je bilo i loših stvari. Bilo je stvari koje nam nisu na ponos, bilo je ubojstava, bilo je zločina. Nezahvalno je to mjeriti. Hrvatska to nije riješila na pravi način i tu nije prošla test zrelosti. Da se to napravilo na pravi način ove presude ne bi ni bilo. Sada dvojica generala u Hagu plaćaju tuđi dug ", ponovio je Milanović.

Mi sami određujemo naš ligitimitet, nama nije potrebna ničija presuda da bi nam rekli imali ste pravo ili niste; mi smo članica UN-a od 1992. u međunarodno priznatim granicama i imali smo svo pravo i 1992. i 1995. oslobađati svoju zemlju do svojih granica protiv pobunjenika koji nisu priznavali hrvatsku vlast, poručio je Milanović.

"Ovo nije bilo pravedno u Haagu i protiv toga se treba boriti legalnim i zakonitim sredstvima, ali kada se to već dogodilo, mada još ništa nije gotovo, onda moramo pozvati i EU da nam konačno da podršku da završimo pregovore o članstvu", poručio je Milanović.

"Ovo je jučer, danas i slijedećih dana veliki test za Hrvatsku i mislim da ga uz manje iznimke velika većina naših građana nakon dugo vremena uspješno polaže i da pokazujemo zrelost i strpljenje i odgovornost", naglasio je Milanović.

"Ne smijemo se zatvarati u sebe, moramo dati šansu Europi jer samo tako možemo opstati", izjavio je Milanović.

Građani moraju vjerovati da EU ima smisla, zaslužili smo to članstvo, ono je dobro za Hrvatsku, i to je moja poruka EU, kazao je. Važno je da građani izađu na referendum oko ulaska u EU i da ne izađu ogorčeni na EU i bez jasne slike kamo idu, kazao je Milanović na izvještajnoj konvenciji SDP-a Bjelovarsko -bilogorske županije.

Rekao je, također, da je SDP u posljednje četiri godine najjača stranka u Hrvatskoj te da treba pokazati da joj treba dati povjerenje. Uz Milanovića i čelnike stranke Bjeliovarsko-bilogorske županije, na konvenciji je sudjelovao i član predsjedništva stranke i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić.

16.04.2011. 18:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh