« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
PAD BDP-A

Milanović: Hrvatska je i formalno ponovno u recesiji

"Situacija nije laka i morat ćemo se pobrinuti sami za sebe, naravno očekujući val oporavka u Europi o kojoj ipak ovisimo u nekim našim dominantnim gospodarskim granama", kazao je Milanović

Fotografija vijesti
Više o

recesija

,

hrvatsko gospodarstvo

,

gospodarska kriza

,

financijska kriza

,

pad BDP-a

Hrvatska je formalno u recesiji jer je u prvom kvartalu ove godine zabilježila pad BDP-a od 1,3 posto na godišnjoj razini, što je nastavak pada iz zadnjeg kvartala prošle godine, izjavio je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade, javlja Hina.

Dolje nas je, kazao je, povukao veliki pad gospodarske aktivnosti u sektorima industrije, rudarstva i energetike, transporta i građevinarstva. S druge strane, na područjima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, trgovine, djelatnosti hotela i restorana, financijskog posredovanja i iznajmljivanja nekretnina zabilježen je manji rast koji, međutim, nije bio dovoljan za kompenziranje tog velikog pada.

To nam govori da je pred nama jako puno posla i nećemo se izvlačiti na to da smo naslijedili negativne trendove, rekao je Milanović.

Činjenica da je takva situacija i u najvećem dijelu Europe, jer su gotovo sve države ušle u recesiju, uz poneku iznimku, kao što su baltičke države i Slovačka, može biti utješna kategorija, ali to nas ne zadovoljava, rekao je hrvatski premijer.

"Situacija nije laka i morat ćemo se pobrinuti sami za sebe, naravno očekujući val oporavka u Europi o kojoj ipak ovisimo u nekim našim dominantnim gospodarskim granama", kazao je.

Učinit ćemo sve da pokrenemo investicijski ciklus, istaknuo je Milanović dodavši kako "možemo kritizirati javna poduzeća, ali mi smo im vlasnici, ako oni ne odrade što očekujemo, mi smo krivi".

Također je zamolio javnost za "razumno strpljenje", jer je Vlada tek započela borbu s krizom.

31.05.2012. 13:11:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh