« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
RAZLOZI POSKUPLJENJA

Milanović: Cijene energenata nisu se mijenjale dvije godine

"Što napraviti u takvoj situaciji. Da li biti populist, zabijati glavu u pijesak i dalje se praviti da se ništa oko tebe ne dešava ili prihvatiti realnost i korigirati cijene", rekao je premijer

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

rast cijena

,

Zoran Milanović

,

cijene energenata

Premijeri i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas da u Hrvatskoj zadnje dvije godine nisu mijenjane cijene energenata, a na čiju cijenu utječu svjetske cijene, javlja Hina.

"Što napraviti u takvoj situaciji. Da li biti populist, zabijati glavu u pijesak i dalje se praviti da se ništa oko tebe ne dešava ili prihvatiti realnost, korigirati cijene i probati to kompenzirati razvojem i gospodarskim rastom", rekao je Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Vlada je jučer, naime, odlučila da 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto.

Milanović je istaknuo da su u prvih 100 dana neke od donesenih odluka bile nužne, te da su promjene i reforme u koje Hrvatska ulazi tek započele. "To je samo početak", kazao je.

Upozorio je na sve što se događa i u drugim zemljama - Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj te Francuskoj, rekavši da velike članice EU, s iznimkom Njemačke, ponovno ulaze u recesiju.

"Za državu koja je gospodarski izložena prema tim državama, kao Hrvatska to nije dobra vijest", smatra Milanović.

Naglasio je da u Hrvatskoj u javnom sektoru nije bilo smanjivanja plaća niti nikakvih ozbiljnih rezova te da će pokušati nastaviti na takav način. "Pokušat ćemo nastaviti na takav način, ali jamstava u ovoj teškoj situaciji nizašto nema. Morat ćemo se boriti sami za sebe", rekao je i dodao da će se Hrvatska morati razvijati svojim ali i snagama međunarodnih investitora koji u Hrvatskoj vide priliku za ulaganje svog novca u razvoj najpropulzivnijih prometnih koridora, nizinsku željeznicu, riječku luku, kvalitetni turizam i slično.

Ponovno upozorivši da su u Europi velike ekonomije ušle u recesiju, predsjednik SDP-a ocjenjuje kako to pokazuje da nije dovoljna samo fiskalna stabilnost, već je to preduvjet.

"Bez toga nema ozbiljne ekonomije, ako ima smisla samo do one točke do koje se radi za građane. Mi ne možemo raditi samo za međunarodne financijske krugove i za međunarodne investitore", kazao je Milanović koji smatra da je očuvanje kreditnog rejtinga samo nužni prag i upozorenje što još moramo sve raditi.

Upozorio je i na bujanje ekstremizama u susjednim zemljama napominjući da je Hrvatska za sada pošteđena toga. Napomenuvši kako ne voli zabrane, rekao je da će se nekim stvarima morati suprotstaviti ako ih bude.

Predsjednik SDP-a ocijenio je da je stranka pokazala da se može mijenjati, a istovremeno ostati vjerna temeljnim vrednotama - pravednosti i jednakosti. Napomenuo je da su pred strankom još tri i pol godine mandata te unutarstranački izbori, a protekle četiri godine tijekom kojih su pobjedili na parlamentarnim izborima ocijenio je uspješnim.

28.04.2012. 13:31:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh