« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
bog i hrvati

Miklenić opet napada

Glavni urednik Glasa Koncila neizravno se obraća predsjedniku Mesiću kad optužuje da se Hrvatsku gura među nesvrstane zemlje

(Danijel Soldo/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Che Guevara

,

Glas Koncila

,

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

,

Ivan Miklenić

,

nesvrstani

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, ponovno je izrazio svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u državi. Ovaj put povod je bilo, po njemu, neadekvatno obilježavanje Dana neovisnosti, što je, kako Miklenić piše, "posljedica vrlo snažnog i dubokog procesa zaustavljanja određenih ideološko-političkih aspekata tranzicije radi uspostavljanja ideološko-političkog kontinuiteta u Hrvatskoj, kao da nije ni bilo povijesnog silaska komunizma s vlasti".

Dodaje da u tom procesu vrlo angažirano sudjeluju državne strukture, što je "ne samo anakrono nego i antidemokratsko, antihrvatsko i antieuropsko".

Miklenić piše da se sudjelovanje u tom procesu najviše vidi po guranju Hrvatske u krug nesvrstanih zemalja, što je nedopustivo budući da je Hrvatska punopravna članica NATO saveza i pred ulaskom u EU.

Mikleniću smeta i iskazivanje počasti latinoameričkom revolucionaru Che Guevari ''koji po suvremenim mjerilima može biti isključivo terorist i zločinac''.

Prema navedenom se može zaključiti da se glavni urednik najutjecajnijeg katoličkog glasila u Hrvata opet neizravno obratio predsjedniku Mesiću, iako to ni ovoga puta vjerojatno neće priznati. Teško da se obraća bilo kome drugome, posebice Hrvatskoj vladi za koju sigurno ne smatra da ''gura Hrvatsku među nesvrstane zemlje'', ili da želi uspostaviti ideološko-politički kontinuitet na komunistički način.

Miklenić dodaje da se snaga procesa uspostavljanja ideološko-političkog kontinuiteta u Hrvatskoj ''vrlo očito vidi po odnosu prema žrtvama komunizma, po nespremnosti da se istraže masovne grobnice u kojima su žrtve ideološko-političkog genocida, po nespremnosti da se prizna zločin i odgovornost za nj određenih povijesnih osoba''.

A na činjenicu da je Josip Bozanić tek ove godine posjetio Jasenovac, i to kao prvi čelni čovjek hrvatske Katoličke crkve koji je to učinio, Miklenić se, naravno, ne osvrće.

Urednik se osvrnuo i na temu partizana pa tako piše:

''Umjesto povijesne istine da je Partija vodila rat i revoluciju za Jugoslaviju, pokušava se nametnuti interpretacija da su se partizani borili za Hrvatsku, a istina je da su se tek neki među partizanima, osobito oni koji nisu bili članovi Partije, borili i za Hrvatsku''.

Miklenić za nedostatak domoljublja krivi i medije koji ''Danu neovisnosti iz godine u godinu posvećuju manje prostora nego bilo kojoj reprezentativnoj nogometnoj, rukometnoj ili košarkaškoj utakmici''.

15.10.2009. 09:43:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh