« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
RAZMISLITE

Mijenjate li posteljinu ljeti dovoljno često?

Ugledni mikrobiolog i šef klinike za imunologiju u New Yorku, dr. Philip Tierno, upozorava da u ljetnim mjesecima posteljinu treba mijenjati barem jednom tjedno

Ljeti jednom tjedno, obavezno
Ljeti jednom tjedno, obavezno (Arhiva)
Više o

ljeto

,

posteljina

,

čista posteljina

,

plahte

Tuširate prije spavanja i u postelju liježete čisti, no to ne znači da je i ona čista. Mrtve stanice kože i znoj koje ostavljamo pod plahtama pravi su 'raj' za bakterije i gljivice

Ugledni mikrobiolog i šef klinike za imunologiju u New Yorku, dr. Philip Tierno, upozorava da u ljetnim mjesecima posteljinu treba mijenjati barem jednom tjedno.

"Naš krevet vrlo brzo postaje 'botanički vrt' za bakterije i gljivice", kaže Tierno te dodaje kako je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos u doticaju s jastukom i plahtama punim prljavštine, bakterija i gljivica te udisanjem iste unosimo u organizam, što je teret za imunitet.

"Čak ako inače i niste alergični, moguće je da zbog prljave posteljine dobijete alergijsku reakciju kao što je svrab u grlu i dišni problemi", dodaje stručnjak.

Tierno kaže kako bi i zimi trebalo mijenjati posteljinu na tjednoj bazi, no da je ljeti to imperativ. Ukoliko se pojačano znojite, treba i češće. Prosječna osoba godišnje proizvede 98 litara znoja, većinu od toga ljeti.

U krevetu osim znoja za nama ostaju stanice kože i ostale nečistoće. I dok bi se plahte trebale mijenjati jednom tjedno, jastučnice bi se, prema uputama ovog mikrobiologa, trebale mijenjati svaki drugi dan. 

24.07.2017. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh