« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Microsoft odustao od kupnje Yahooa

Inzistiranje na previsokoj cijeni dionica spriječilo povijesno spajanje

Steve Ballmer je odlučio povući ponudu za preuzimanje
Steve Ballmer je odlučio povući ponudu za preuzimanje (Reuters)
Više o

Yahoo

,

Microsoft

,

Steve Ballmer

,

Jerryj Yang

Čini se kako od povijesnog spajanja dvaju internetskih kompanija na kraju ipak neće biti ništa. Izmoren višemjesečnim natezanjima s vrhom Yahooa, Microsoft je jučer objavio kako povlači svoju ponudu za preuzimanje te kompanije.

- Yahoo je tražio minimalno 37 dolara po dionici, što je 5 milijardi dolara više od naše ponude. Nakon pažljivog razmatranja, ocijenili smo kako to za nas nema smisla- stoji u pismu koje je prvi čovjek Microsofta Steve Ballmer poslao kolegi iz Yahooa Jerryju Yangu, a kojim objašnjava razloge povlačenja.

Kako javlja CNN, u pismu je rečeno i da Microsoft nema namjeru direktno se obratiti dioničarima, jer to ne bi bilo ‘senzibilno’.  U Yahoou su izrazili zadovoljstvo zbog ove Microsoftove odluke te najavili ‘provođenje najvažnije tranzicije u povijesti kompanije koja će maksimalizirati njen potencijal’. Konačno je završilo ovo odvlačenje pažnje, dodao je Yang.

Čeka se padOčekuje se da će zbog povlačenja Microsofta dionice Yahooa u današnjoj trgovini pasti i do 30 posto.  

Analitičari se bave posljedicama povlačenja Microsofta i očekuju da će ono uzrokovati veliki pad cijena dionica Yahooa u današnjoj trgovini.

International Herald Tribune procjenjuje da bi dionice mogle izgubiti i 30 posto vrijednosti, koja je od objave Microsoftove ponude krajem siječnja bila u konstantnom rastu.

Vodeći čovjek Allianzove tehnološke zaklade RCM za Reuters je izjavio kako je šokiran što Yahoo nije postupio odgovornije naspram svojih dioničara. Cijene će pasti barem pet dolara, procijenio je.  Laura Martin, analitičarka Soleil Securitiesa izjavila je za Bloomberg kako Yahoo!ovo postavljanje zaposlenika i sigurnosti njihovih radnih mjesta ispred interesa dioničara smatra ‘nevjerojatnim’.  (METRO)

04.05.2008. 21:12:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh