« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POSJET ZAGREBU

Michel Platini: Nikad nisam čuo za Robina Bokšića

Predsjednik Uefe kaže da mu je žao što premijerka Kosor nije za njega našla vremena te da poznaje samo jednog čovjeka s prezimenom Bokšić

Michel Platini
Michel Platini (Damir Krajač/Cropix)
Više o

UEFA

,

Michel Platini

,

Vlatko Marković

,

proizvodnja piva

Michel Platini, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA), na novinarskoj konferenciji u hotelu Sheraton izjavio je kako mu je žao što se nije uspio susresti s premijerkom Jadrankom Kosor jer je s njom planirao razgovarati o nekoliko važnih pitanja vezanih uz nasilje na stadionima i namještanje utakmica, a to je prenio ministru znanosti, obrazovanja i športa Radovanu Fuchsu koji će o svemu obavijestiti premijerku.

Platini je istaknuo da je održao kvalitetan razgovor s ministrom sporta, no najviše je odgovarao na pitanja novinara o kladioničarskoj aferi koja je potresla nogometnu Europu, o slučaju Robina Bokšića, a nekoliko je puta novinare tražio da mu postavljaju nogometna pitanja.

"Vi znate da Uefa nema niti policiju niti sudstvo. Bilo je nekih informacija o namještanju nogometnih utakmica, ali nismo imali dokaze, a vidjeli ste kako je završila priča u slučaju Bayerna," rekao je Platini. Na pitanje kako je moguće da je s Uefinom iskaznicom u HNS stigao izvjesni Robin Bokšić, Platini je kazao sa smiješkom: "Ja znam samo jednog Bokšića. Taj je bio veliki hrvatski nogometaš koji je igrao za Hajduk, Marseille i Juventus."

Platini je napomenuo da za Robina Bokšića nikad nije čuo, ali da dozvoljava da istražni organi u Njemačkoj imaju svoje načine kako doći do nekih saznanja, a da on ne može znati sve ljude koji surađuju s Uefom.

Na pitanje hoće li Uefa suspendirati Nogometni savez Srbije zbog incidenta srpskih navijača u Genoi, Platini je odgovorio da mu to ne pada na pamet komentirati jer će o svemu odluku donijeti Disciplinska komisija Uefe. Platinijev dolazak u Zagreb iskoristili su i novinari iz Bosne i Hercegovine postavivši predsjedniku Uefe pitanje hoće li suspendirati nogometni savez BiH zbog toga što ima tri predsjednika.

"Bio sam u BiH i opet ću otići i vrlo dobro sam upoznat sa situacijom u toj zemlji. Mene jedino interesira da li se taj savez pridržava propisa Uefe i Fife. Ukoliko to nije slučaj poduzet ćemo odgovarajuće korake."

Novinare je zanimalo ima li njegov dolazak u Zagreb veze s podrškom Vlatku Markoviću za ponovni izbor za predsjednika HNS-a. "Vlatka znam kao odličnog igrača, trenera Nice i uspješnog predsjednika HNS-a, ali nikako ne želim ovu posjetu dovesti u kontekst skorih izbora u HNS-u ili protežirati nekog od kandidata jer će o tome odlučivati izlaslanici HNS-a," poručio je Francuz.

Novinarsku konferenciju iskoristili su predstavnici Roma koji su Platiniju poklonili dres romske reprezentacije s brojem 10 i njegovim imenom te ga podsjetili na probleme rasizma u Europi. Predsjednik Svjetske i Europske organizacije Roma za sport Toti Dedić nije tom prigodom zaboravio pohvaliti dobru suradnju koju hrvatska romska reprezentacija ima s čelnicima HNS-a.

Na pitanje bi li i dans bio veliki nogometaš kao što je bio u svoje doba Platini je istaknuo: "Ja sam počeo igrati s deset godina i tada nije bilo menadžera koji bi me preporučili u neki jaki inozemni klub. Tko zna, da sam išao tim putem možda bih sa 14 godina zadobio težu ozljedu, a sa 17 bio zasićen profesionalnog nogometa. Ovako sam sa 27 godine otišao u Juventus i 17-18 godina sam igrao vrhunski profesionalni nogomet. Danas je to potpuno drugačiji nogomet. Premda me to niste pitali reći ću vam da podržavam uvođenje pet sudaca, ali isto tako ne odobravam upotrebu modernih tehnologija u nogomet, jer je nogomet stvari igrača i sudaca, a ne tehnike. Naravno da suci mogu pogriješiti, a ja o njihovim greškama želim raspravljati licem u lice," završio je Platini. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 16:11:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh