« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SOCIJALNO OSJETLJIV REDATELJ

Michael Moore: Pohlepa nagriza Amerikane

"Mi Amerikanci dopustili smo maloj skupini osoba da postanu stručnjaci za jedan od sedam smrtnih grijeha. A taj je grijeh, naravno, pohlepa", rekao je Moore

Fotografija vijesti
Više o

amerika

,

siromaštvo

,

Michael Moore

,

pohlepa

,

smrtni grijeh

Predavaonica Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, ukrašena slikama koje simboliziraju moral, vjeru i patriotizam, ponudila je sinoć idealnu scenografiju za predavanje Michaela Moorea o "smrtnom grijehu" pohlepe koji, po njemu, nagriza Amerikance, javlja Hina.

Američki redatelj predstavio je svoje najnovije djelo, memoare "Here comes Trouble" (Stižu problemi), pred studentima jezuitskog sveučililšta Georgetown, elitne ustanove utemeljene 1789. godine.

"Mi Amerikanci dopustili smo maloj skupini osoba da postanu stručnjaci za jedan od sedam smrtnih grijeha", kazao je on. "A taj je grijeh, naravno, pohlepa".

Šezdesetih i sedamdesetih godina, objašnjava Michael Moore, uzevši za primjer vlastito djetinjstvo u Flintu, gradu u američkoj saveznoj državi Michigan, poznatoj po za automobilskoj industriji, bogati su plaćali visoke poreze ali su živjeli vrlo udobno, dok su manje bogati imali stan, besplatno obrazovanje i sigurnost zaposlenja.

Treba reći da danas više nije tako, tvrdi redatelj filmova "Ludi za oružjem", dobitnik Oscara 2003. za najbolji dokumentarac, i "Fahrenheit 9/11", za koji je dobio Zlatnu palmu u Cannesu 2004. godine.

"Što se moglo dogoditi tijekom zadnjih trideset godina a da pomislimo da radimo nešto dobro stvarajući društvo koje proizvodi toliko bijede?", upitao se on podsjećajući da 46,2 milijuna Amerikanaca živi u "siromaštvu".

02.10.2011. 11:21:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh