« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
cannes film festival

Michael Haneke osvojio Zlatnu palmu

Unatoč sjajnom međunarodnoj konkurenciji, Palmu dobio Haneke za Bijelu vrpcu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Cannes film festival

,

Zlatna palma

,

predsjednica Cannes filmski festival

,

Michael Haneke

,

Bijela vrpca

 

Austrijski redatelj Michael Haneke u nedjelju je osvojio Zlatnu palmu za najbolji film Canneskog filmskog festivala 2009. godine za film "Das Weisse Band" (Bijela vrpca), mračnu priču o ruralnoj Njemačkoj uoči Prvog svjetskog rata.

Za nagradu Zlatnu palmu, jednu od najprestižnijih u svijetu filma, natjecalo se ukupno 20 filmova.

U tijesnoj utrci za Zlatnu palmu Haneke je sa svojim crno-bijelim filmom koji najavljuje uspon europskog fašizma između dva svjetska rata bio označen kao favorit pošto je već dobio nagradu međunarodnih kritičara za film u glavnoj konkurenciji Cannesa.

Festivalski žiri kojim je presjedala francuska glumica Isabelle Huppert drugu je nagradu na svečanosti u Cannesu dodijelio francuskom redatelju Jacquesu Audiardu za film "Un Prophete". Audiardov film govori o brutalnom zavorskom obrazovanju jednog mladog Arapina.

Ove je godine nagrada za najbolju režiju dodijeljena Filipincu Brillanteu Mendozi za njegovu priču o nasilnom svijetu azijskih bandi u filmu "Kinatay".

Natjecanje je bilo neizvjesno i za ovogodišnje glumačke nagrade. Festivalski žiri za glavnu mušku ulogu nagradio je Austrijanca Christopha Waltza za ulogu oficira SS-a u filmu Quentina Tarantina "Inglourious Basterds".

Jedno od iznenađenja bila je nagrada za najbolju glumicu Charlottei Gainsbourg za ulogu u kontroverznom filmu "Antikrist" danskog redatelja Larsa von Triera.

Nagradu za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti dobio je francuski redatelj Alain Resnais. (hina/metro-portal)


24.05.2009. 22:51:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh