« Metropolitanka
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
metropolitanka 7

Metropolitanski studenti

Fotografija vijesti
Više o

studentski prosvjed

,

besplatno školovanje

,

METROPOLITANKA

Metropolitanski studenti

Sjediš, čitaš novine i naletiš na gomilu tekstova o studentskim prosvjedima diljem Hrvatske. Osnovna tema prosvjeda je, naravno, novac.

Studenti ne bi plaćali

Današnji studenti djeca su roditelja koji uistinu nisu plaćali studij. Kupili bi nekoliko udžbenika, daleko kvalitetnijih i jeftinijih od današnjih, i studirali. Ili studiiiiiiiraaaaaaali, već prema materijalnim mogućnostima roditelja. No, svoj studij ne bi plaćali.

I ja žalim za vremenima kad se u Jugi moglo vječno, i praktički besplatno, studirati. Cijena studija tada je ovisila o materijalnim mogućnostima roditelja i o njihovoj dobroj volji da financiraju svoje lijene klince koji bi studij znali razvući i na desetak godina.

Danas je takvo što nemoguće, jer se studij plaća, proporcionalno s uspjehom studenta. To mi se, nekako, čini pravednim i u redu. Što je viši prosjek ocjena u indeksu, to je niža cijena semestra/godine.

No, kao i svaka druga, i ova medalja ima i drugu stranu. Moja mlađa kći, brucošica, pokazala mi je udžbenik koji sam platila 500 kuna. PETSTO KUNA, ljudi! Pa to je pola mirovine sveučilišnog profesora! No, to nije tema. Taj udžbenik, nije važno o kojem se radi, izgleda – otprilike – ovako (sljedeće su rečenice i upadice izmišljene, no nisu daleko od istine): Stoga država treba spriječiti državu da (ne razumijem!!!) ne učini pogrešku kakvu je učinila lani (koju?) itd. Sve su te primjedbe lektora, korektora i redaktora ostale uredno tiskane u konačnom izdanju udžbenika koji košta, ponavljam, 500 kuna.

Puno su takvih grešaka primijetili razni studenti u raznim knjigama za razne fakultete, no to nije razlog njihovog prosvjeda.

Koji je razlog prosvjeda (1)?

Nažalost, najgori mogući. Mladi bi studirali besplatno, a ja se pitam – na temelju čega?

Pozivaju se na Finsku, Sloveniju, Švicarsku i još desetak zemalja u kojima je studij besplatan, no – izuzmemo li Sloveniju – o kakvim zemljama govorimo? O najbogatijima u Europi, gdje su hrana i odjeća jeftini, a kulturne se potrebe skupo naplaćuju. O zemljama u kojima većina studenata ne ovisi o novcu roditelja, već se financiraju vlastitim radom. O zemljama u kojima nije normalno da 30-godišnjaci žive s roditeljima jer nemaju novca za, makar unajmljeni, stan.

Naša država, moram reći, odgaja lijenčine kojima nije na kraj pameti da se osamostale, „jer je lakše kad starci uskoče“. Država koja odgaja ljude koji će do besvijesti držati status studenata, jer je tata darežljiv, a mama kuha najbolje. Država koja je odgojila generaciju čija djeca starcima na brigu ostavljaju sve: od djece, preko kuhinje do financija. Pritom očekuju i da im ti isti starci osiguraju stan. Ako starci uspiju, taj stan će opet biti njihova briga, jer „djeca su mlada i ne treba im, valjda, oduzeti zabavu samo zato jer imaju djecu. Pa preuzmimo opet njihovu odgovornost“, kažu sretni baka i djed.

Koji je razlog prosvjeda (2)?

Znanje nije roba, kažu studenti. I to je krajnji dokaz da apsolutno ništa ne razumiju. Znanje je jedina roba na svijetu, a pitanje je samo kako će se unovčiti. Eto, na dan rođenja Samuela Morsea mogu reći da je njegovo znanje prodano diljem svijeta. Prodano je i znanje Thomasa Alve Edisona, koje se tiče najobičnije žarulje i fonografa – koji je kasnije postao gramofonom, kao i ono Alexandera Grahama Bella, izumitelja telefona.

Svaka se inovacija na svakom automobilu, brodu, računalu ili mobitelu danas itekako naplaćuje. Google je možda jedan od  najboljih primjera.

Ako znanje nije roba, što znači da se ne naplaćuje – zašto studirate, moji dragi prosvjednici? Kanite li redom svoje znanje pokloniti u dobrotvorne svrhe, ili se ipak zaposliti? A zaposliti se znači, među ostalim, predati svoj životopis u kojem stoji sve što ste dosad napravili i postigli. Drugim riječima, životopis je vrlo važna ponuda vlastitog znanja na prodaju i treba ga sročiti što bolje.

U ovo doba krize svi ste na aukciji kod Christies'a. Tako se i ponašajte. Poštujte sebe i svoje znanje, koje je najvrednija roba, i zaplovite u život.

28.04.2009. 17:29:52
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tomo
    29.04.2009. 00:38
    Uf... Još jedna osoba koja se našla komentirati zahtjeve studenata a nema pojma o čemu priča...

    Njihovi zahtjevi nisu zbog radi džabalebarenja.

    Postoje i studenti koje ne financiraju roditelji, uvažena autorice.

    Studenti zbog Bologne nemaju kad raditi jer su na faksu često 6 dana tjedno od jutra do sutra.

    Ako želite živjeti u Kongu, odite u Kongo, a mlade pustite da se bore za bolju budućnost. Na vašu sreću, ne morate se složiti s njihovim zahtjevima, oni će svejedno svojom borbom raditi na boljoj budućnosti vaše djece...
  2. avatar
    tomo
    29.04.2009. 00:42
    "Sjediš, čitaš novine i naletiš na gomilu tekstova o studentskim prosvjedima diljem Hrvatske. Osnovna tema prosvjeda je, naravno, novac."

    NE! Nije novac, nego jednakost svih građana bez obzira na imovinski status!
    Jednaki uvjeti za sve koji žele studirati i prelaskom praga dokažu da su sposobni za to.

    INFORMIRAJTE SE!
  3. avatar
    AnaMargo
    29.04.2009. 01:31
    Bologna je smeće na kvadrat. Proizvodi debile koji uče jedanko kao u srednjoj školi i kad postanu BAKALARI ni o čemu nemaju pojma. Nismo ni mi imali pojma, ali smo barem bili načitani i naučili smo razmišljati. Ovi sad uče gradivo za testiće na zaokruživanje, nedaj Bog da pročitaju više od par redaka. A da trebaju besplatno studirati - to da!
  4. avatar
    branko
    29.04.2009. 11:34
    tomo... kćer mi studira.. rangirala se dobro i ne plaća ništa nego 200kn za godinu. tko je bio lošije rangiran, plaća 6000kn.

    jednakost bez obzira na imovinski status? pa to nema smisla. ajmo onda poklanjat hranu kako ljudima u Africi, tako i strikama s tri kuće na moru. SVIM JEDNAKO. Nek te bude sram ako misliš da je u redu da netko tko je pametan i nema novaca treba platiti kao i budala koja ima novaca.

    Ključna riječ je, svakako, da medalja ima dvije strane. Bologna nije loša - osim u Hrvatskoj. No to je stvar Fakulteta. Napraviti jedan prijamni za hrpu smjerova...naravno da će netko tko je bio 700. i plaća studij jer je uzeo razvikaniji smjer od nekog tko je bio 1000. i ne plaća studij biti nezadovoljan. ali to je do Fakulteta. Promijenite prijamni.
  5. avatar
    tomo
    29.04.2009. 14:49
    Dragi Branko, drago mi je zbog tvoje kćeri, no to što ona ne plaća je privremeno tako. Njihovi "kriteriji izvrsnosti" se redefiniraraju iz godine u godinu, školarine rastu iz godine u godinu.

    To što ima budala koje imaju novca je druga stvar, tvojim slijedom misli bi se dalo zaključiti da i cestarinu i hranu i piće i cigare, sve trebaju platiti više oni koji imaju novca? Naravno da ne bi.

    Studenti traže prekid komercijalizacije obrazovanja.

    To što je netko zadovoljio kriterije za upis na faks ali nije u top 10 ne smije značiti da mora dizati kredite jer jako puno ljudi ne može platiti tih 6.000kn godišnje.

    Btw. nema takvog koji je 1000.i i ne plaća, bar koliko ja znam.
  6. avatar
    Ida_K
    29.04.2009. 15:25
    Kaj se studiranje plaća?
  7. avatar
    tomo
    29.04.2009. 15:35
    Plaća se, već zadnjih desetak godina... :)

    negdje i preko 10.000kn po godini
  8. avatar
    branko
    29.04.2009. 15:37
    Oh, ne, onda ne pratiš dobro slijed mojih misli. Kada sam rekao bogate budale doista sam mislio da djecu kojoj se ne da učiti, a imaju u backgroundu bogate roditelje... priznaj, zna bar jednu osobu koja je 2 godine zaredom mijenjala studijsku grupu samo kako bi imala studentska prava, nije dala ni jedan ispit, dok neki drugi upadnu uz plaćanje, polažu pristojno...

    Uf, pogrešno, ima ih jako puno, samo ovisi o tome koju su studijsku grupu birali.

    Ono što je Bolognom ukinuto, a nikako nije trebalo biti, je mogućnost da studenti koji nakon prve godina ostvare dobre rezultate više ne moraju plaćati studij...
  9. avatar
    AnaMargo
    29.04.2009. 15:52
    Ali kod nas nema nikavih kriterija ocjenjivanja. Netko može tek prolaziti na jednom faksu, a s tolikim znanjem bi na drugom bio zvijezda. Usporedite npr. psihologiju na filozofskom i onu na hrvatskim studijima, to je nebo i zemlja. I kako sada odrediti tko plaća, a tko ne. Ne bi trebalo po ocjenama nego po nekom drugom kriteriju uspješnosti, a koji bi to bio?
  10. avatar
    tomo
    01.05.2009. 12:15
    Ne treba nam nikakav kriterij uspješnosti. Svaka osoba koja uredno izvršava obaveze, daje ispite, dobiva potpise - ima pravo da završi faks bez dodatnih opterećenja.
    Ako netko ne izvršava te obaveze, onda neka plaća školarinu.
    To je jedini prihvatljiv kriterij.

    Gdine Branko, po bolognskom sustavu studiranja nije moguće džabalebarenje kao u starim danima, taj mehanizam je sasvim dovoljan.

    Studenti se zalažu za besplatno obrazovanje dok osoba ispunjava svoje obaveze. Budale koje ne rade ništa više ne mogu ući u taj skup samo tako. Ne morate se brinuti zbog toga.

    "Kriteriji" su problem jer se mjenjaju iz godine u godinu, i služe samo tome da se na što veći broj studenata prebace troškovi sveučilišta. Zbog toga mnogi siromašni studenti ostaju bez prilike za studiranje. A stanje se ne popravlja nego ga samo pogoršavaju iz godine u godinu. Zato prosvjed.
  11. avatar
    DemolitionMan
    08.05.2009. 14:18
    Malo sam se kasno uključio u ovu raspravu, ali za mene je studentska pobuna najbolja stvar koja se u HR dogodila zadnjih par godina. U potpunosti ih podržavam - ak ima love za političke partije, za nebulozne projekte i političarski sotonizam, onda je ima i za studiranje. Naravno da je ima - samo jako loše informirane osobe misle da je nema, vjerojatno zato jer je tako pisalo u Večernjem listu ili su rekli na HTV-u...
  12. avatar
    dancica
    05.06.2009. 13:07
    Žučna rasprava,

    mislim da je poanta sljedeća - faks je skup. Kako god okreneš, plaćao ili ne plaćao.

    Sjediš cijeli dan i čekaš predavanja koja su u pravilnom razmaku da ne možež otići doma, ali od jutra do večeri. - jesti se mora, a čaki u menzi ručak košta 5 kuna.

    Treba i hodati u nečemu, pisati po nečemu...

    A svima nam je u interesu da što više ljudi ode na taj fakultet. Država se razvija toliko koliko svatko od nas.

    Zato, uz svu silu nova koji se troši na vozni park, ljetnikovce predsjednika, odijela i službena putovanja, i ostala čuda, financiranje obrazovanja je kap u vreći s novcem, a kad će sutra taj student imati plaću 5000 umjesto, 2500 koliko bi imao za blagajnom, doprinosi će biti duplo veći i isplatiti njegovo studiranje vrlo brzo.

    Imam sreće pa živim u Zg, ali da nije tako, nažalost moram priznati da čak niti uz moje neplaćanje fakulteta zbog dobre rangiranosti ne bih mogla studirati.

    Jer moji si roditelji to ne bi mogli priuštiti. Iako mama dobro kuha, a tata je darežljiv.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh