« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BIVŠI PREDSJEDNIK

Mesić: Puhovski i Sanader nemaju ništa protiv mene

Nema političkog procesa protiv Ive Sanadera, ustvrdio je Mesić koji se za sada ne namjerava kandidirati za gradonačelnika

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

Žarko Puhovski

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je danas u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva kako protiv bivšeg premijera Ive Sanadera nema nikakvog političkog procesa dodajući kako "ova država danas funkcionira kao pravna država".

Komentirajući izjave Žarka Puhovskog prema kojima je Sanader pobjegao iz Hrvatske kako bi sakrio tajne dokumente koje terete njega (Mesića) i Jadranku Kosor, bivši je predsjednik ustvrdio kako je "pravo na glupost demokratsko pravo, a to demokratsko pravo i Žarko Puhovski koristi".

Ni Ivo Sanader, ni Žarko Puhovski, kako tvrdi Mesić, ne znaju ništa što bi njega moglo diskreditirati.

Prisjećajući se svoje suradnje sa tadašnjim premijerom, Mesić je rekao da su dobro surađivali kada je bilo pitanje funkcioniranja institucija i pravne države ili ispunjavanje standarda i uvjeta za ulazak u EU. "Njegova retorika prema van bila je europska", rekao je Mesić dodajući kako je njegova suradnja više puta bila "trgovačka". Naveo je primjer da je, ako je tražio njegov supotpis, što je morao zbog zakonske regulative, bilo često puta "natezanja da prihvati predloženo rješenje" te je Sanader za uzvrat tražio nešto drugo.

Upitan kako će se Ivo Sanader braniti, hoće li to činiti aktivno i može li to ukazivati na odgovornost vlade, Mesić je rekao kako se trebaju u obzir uzeti dvije stvari. Jedno je politička odluka, dakle ono što je vlada donosila na svojim sjednicama gdje se glasalo, i to treba odvojiti od kriminala, od odluka koje su se donosile "izvan vlade", rekao je Mesić, dodajući kako je pitanje je li ono što je bilo "izvan vlade" bilo u skladu sa zakonom.

O tome da Stanko Subotić Cane, koji je optužen da za šverc cigareta, navodno preuzima tjednik Nacional, Mesić tvrdi da "ne zna ništa". S obzirom da se radi o čovjeku iza kojeg ima dosta nerješenih repova mislim da bi to bilo problem za medijsku scenu u Hrvatskoj, zaključio je Mesić.

Upitan o mogućnosti kandidiranja za gradonačelnika Zagreba Mesić je rekao kako mu je došlo nekoliko skupina ljudi koji nisu međusobno povezani s prijedlogom da se kandidira za gradonačelnika. Dodao je kako on ima obvezu prema svom statusu u kojem se sada nalazi te ne može uzeti nikakvu profesionalnu dužnost, jer je to inkompatibilno. "Kad bih se odlučio, mogao bih tu dužnost volonterski privatiti, poručio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

19.12.2010. 17:38:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh