« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
podrška

Mesić podržava sporazum sa Slovenijom

POGLEDAJTE VIDEO - Iako smatra da postoji određen rizik, predsjednik podržava inicijativu vladajuće stranke

(Vjekoslav Skledar/CROPIX/Infopunkt)
Više o

Stjepan Mesić

,

Zoran Milanović

,

sporazum sa slovenijom

Predsjednik RH Stjepan Mesić izjavio je danas novinarima u svojem uredu kako je za to da se sporazum o arbitraži sa Slovenijom potpiše iako postoji minimalan rizik, ali samo ako se ne bi vjerovalo svjetskim autoritetima.

Rekao je kako je najavljen razgovor s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, no, istaknuo je, on nikoga neće uvjeravati da sporazum treba potpisati, pa ni Milanovića, nego će mu reći svoje mišljenje, a on sam treba odlučiti. Dodao je kako "ne zna točno sat razgovora" jer je trenutačno zauzet obvezama zbog sirijskog predsjednika, koji će popodne otputovati iz Hrvatske, pa će poslije tražiti slobodan termin.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je, nakon sinoćnjeg sastanka u vladi, da će morati nastaviti razgovore. "Riječ je o vrlo ozbiljnoj stvari, sporazum koji smo sada vidjeli sadrži neke elemente koje treba razmotriti. O tome ćemo još razgovarati u stranici, s premijerkom Jadrankom Kosor u sljedećim danima", rekao je jučer Milanović, dodajući da ga zanima i stajalište predsjednika Mesića.

Mesić je danas rekao kako dogovor koji je došao do kraja može biti prihvaćen ili odbijen, no, dodao je, bude li odbijen, to znači ponovnu blokadu, a bude li prihvaćen, treba vidjeti što se prihvaća.

Mesić misli kako su najvažnije dvije točke - to što će granična crta biti utvrđena na bazi međunarodnog prava i međunarodne konvencije, te da se utvrdi režim i prilaz otvorenome moru.

"Prvo smo utvrdili crtu i od toga treba poći, a sve drugo je pitanje dogovora jer vi znate", rekao je Mesić novinarima, "da se u taj akvatorij ulazi s hrvatske strane i izlazi s talijanske strane".

"Dakle, tu nema mimoilaženja", ustvrdio je, dodajući da je sustav plovidbe kroz akvatorij praktično utvrđen, a ulaskom Hrvaske u EU bit će standardi koji vrijede i među drugim zemljama EU-a.

Sada je pitanje međunarodnog arbitriranja koje će voditi ljudi koji su afirmirani, koji imaju svoj dignitet, koji poznaju međunarodno pravo i koji sigurno neće zbog bilo kojeg razloga odreći se onoga na čemu su postali autoritet u svjetskim razmjerima, rekao je Mesić.

"Mislim da je ulazak u ovakav posao ipak određeni rizik, ali moramo prihvatiti činjenicu - ako danas ne uđemo u taj minimalan rizik - da se odričemo ulaska u EU za dugi niz godina", kazao je Mesić.

Dodao je da Hrvatskoj, osim pretpristupnih europskih fondova, trebaju i strukturalni kroz koje se može aktivirati gospodarstvo. Misli da bi bilo dobro da i novinari vide sporazum kako bi ga se u javnosti moglo komentirati. On je, kako je dodao, sporazum vidio na engleskom jeziku.

Na pitanje kako komentira reakciju oporbe na nacrt sporazuma Mesić je odgovorio da - ako se netko previše orijentira na jednu opasnost, a ne gleda i drugu stranu medalje - može prevladati orijentacija na opasnost.

"Ali ja kažem - taj rizik je minimalan i svi moramo biti odgovorni za funkcije koje obavljamo", rekao je, dodajući da je on u radu uvijek polazio od onoga što je najkorisnije za zemlju i narod bez obzira na to što je bio izložen velikim kritikama. "Vrijeme je pokazalo da sam bio u pravu", istaknuo je.

Na pitanje vjeruje li da će sporazum sutra biti prihvaćen Mesić je odgovorio: "Kad govorimo o vjerovanju, onda ste došli na krivu adresu. Ja sam realan političar." (hina/metro-portal)


Predsjednik Mesić našalio se na vlastiti račun na pitanje novinara vjeruje li u potpisivanje sporazuma još ovaj tjedan:

Smatra da Hrvatska mora biti spremna na rizik koji postoji jer o tome ovisi budućnost zemlje i ulazak u EU:

Boji se blokade ukoliko sporazum bude odbačen, ali traži i očitovanje Vlade o tome što točno piše u sporazumu:

29.10.2009. 12:51:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh