« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
RIJEČI OHRABRENJA

Merkel poručila Europi da mora biti strpljiva i ustrajna

"Budemo li imali potrebno strpljenje i ustrajnosti, ako ne dopustimo da nas padovi obeshrabre, tada ćemo ostvariti cilj koji sam uvijek isticala od početka krize", rekla je Merkel

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Angela Merkel

,

kriza EU

,

kriza eurozone

Vlade europskih zemalja moraju biti strpljive, slijediti plan fiskalne unije i neće samo uspješno prebroditi krizu, već iz nje izaći jače, rekla je danas kancelarka Merkel u svom ohrabrujućem govoru pred Bundestagom, prenosi Hina.

"Uvjerena sam, budemo li imali potrebno strpljenje i ustrajnosti, ako ne dopustimo da nas padovi obeshrabre, budemo li stalno napredovali prema fiskalnoj i stabilnoj uniji, zapravo ako dovršimo gospodarsku i monetarnu uniju... tada ćemo ostvariti cilj koji sam uvijek isticala od početka krize", rekla je Merkel.

"I tada ne samo da će Europa prevladati krizu, Europa će iz nje izaći snažnija nego što je u nju ušla", citira agencija Reuters.

Na summitu Europske unije 9. prosinca europski čelnici dogovorili su jačanje proračunske discipline i tu će izmjenu unijeti u tekst europskog ugovora čime Europu vode na "put proračunske unije" i "unije stabilnosti", rekla je Merkel, piše agencija AFP.

"Obrisi istinske političke unije počinju se nazirati", no "kriza povjerenja" prema Europi "je proces koji neće trajati tjednima ni mjesecima, već godinama", dodala je.

U govoru je opet izrazila žaljenje što se Velika Britanija nije pridružila ostalim članicama u tim promjenama, ali je ponovila da će unatoč svemu ta zemlja ostati "važan partner EU u budućnosti".

To napose vrijedi za vanjsku i sigurnosnu politiku, konkurentnost, trgovinu i borbu protiv klimatskih promjena, rekla je.

14.12.2011. 17:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh