« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
RECEPT ZA SPAS

Merkel o Grčkoj: Dio tereta moraju preuzeti i banke

Njemačka kancelarka vjeruje u povoljan rasplet krize u Grčkoj, ali ne želi da sav teret padne na porezne obveznike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

eurozona

,

grčka kriza

Angela Merkel optimistična je u vezi s rješenjem grčke krize, ali je i dodala da Atena mora nastaviti s mjerama štednje, prenosi Hina.

Merkel je to rekla u utorak u Varšavi, a samo nekoliko sati poslije u grčkom će se parlamentu glasovati o povjerenju premijeru Georgeu Papandreuu. Njemačka je kancelarka potvrdila i da Berlin drži kako privatni ulagači moraju sudjelovati u spašavanju Grčke.

"Mi vjerujemo da se teret ne smije svaliti samo na porezne obveznike, nego da i banke moraju sudjelovati (u spašavanju). Optimistična sam, vjerujem da ćemo postići pozitivne rezultate jer je stabilnost u interesu banaka i zemalja eurozone", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u zpoljskoga premijera Donalda Tuska. "Treba povećati grčku konkurentnost, reducirati grčki dug, a grčka vlada mora u parlamentu donijeti prave mjere", dodala je.

Glasovanje u grčkome parlamentu događa se nakon ultimatuma eurozone da Atena mora u iduća dva tjedna odobriti novi petogodišnji paket teških gospodarskih reforma ili neće dobiti tranšu pomoći vrijednu 12 milijarda eura, koja joj je nužna da izbjegne bankrot.

"Te tri komponente, grčke zadaće, EU-ova solidarnost i spremnost banaka na sudjelovanje, to je rješenje. Optimistična sam, vjerujem da ćemo uspješno krenuti tim putem", rekla je Merkel.

"Nije riječ samo o jednoj zemlji, nego o cijeloj eurozoni", rekla je Merkel koja je u Varšavi na zajedničkoj sjednici njemačke i poljske vlade u povodu obilježavanja 20. godišnjice povelje o prijateljstvu tih dviju zemalja.

21.06.2011. 19:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh