« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
NOVA EUROPA

Merkel i Macron - tandem iz snova

Karizmatični francuski predsjednik Macron i iskusna njemačka kancelarka Merkel su sjajan tim koji bi mogao povesti Europu u nova uspješna vremena, uvjeren je komentator DW-a Bernd Riegert

Nova osovina EU?
Nova osovina EU? (Twitter)
Više o

Angela Merkel

,

Emmanuel Macron

Većina starih pro-Europljana u Bruxellesu je radosna: "Emmanuel Macron je sretan slučaj!" U središnjici EU-a su vrlo zadovoljni zbog novog zamaha koji bi novi francuski predsjednik mogao donijeti depresivnoj Europi. Doslovno vlada oduševljenje Macronom, jer se napokon opet jedan europski šef države ima volje strastveno boriti za Europsku uniju koja je prečesto morala poslužiti kao žrtveni jarac za unutarnjopolitičke probleme.

Izgleda da je i kancelarka Angela Merkel spremna u malim dozama prepustiti se tom novom oduševljenju za projekt EU. Njemačko-francusko vijeće ministara u Parizu je bilo neka vrsta pucnja koji je označio novi početak za EU, novu eru pod imenom "MerCron" (Merkel+Macron).

Merkel će tek poslije izbora posegnuti u džep

Dvije strane su postupile mudro i najprije dogovorile suradnju na područjima na kojima nema ničeg spornog: više europske obrane, više borbe protiv terorizma, više vanjskopolitičkog angažmana u zoni Sahela i Maliju i više poticaja za investiranje u Njemačkoj i Francuskoj. Madame Merkel i Herr Macron politički imaju mnogo toga zajedničkog: stav o zaštiti klime, o globalnoj trgovini i politici prema izbjeglicama. Idealan par za novi početak: iskusna "maherica" i strastveni, nepotrošeni novajlija. Kada bi htjeli, njih dvoje bi mogli pokrenuti puno toga kao obnovljeno srce Europske unije. Ali, žele li to oni stvarno?

Čim Emmanuel Macron pokrene svoju reformu tržišta rada u Francuskoj i nađe način da smanji previsok deficit državnog proračuna, i Angela Merkel će morati pokazati rezultate. Hoće li jedan Francuz postati novi šef kruga ministara financija eurozone ili Europske središnje banke? To bi bio jasan signal iz Berlina. Veliku nadu EU-a ne bi trebalo pustiti da izgladni na dugoj njemačkoj poluzi štednje. To bi bilo fatalno.Dok Macron po instinktu koji mu govori da mora brzo pokazati rezultate vrši pritisak, Merkel još oklijeva. Ona najprije želi pobijediti na izborima u rujnu pa će onda biti spremna razmišljati o renoviranju EU-a i reformskim prijedlozima umješnog Francuza. Na njemačko-francuskom ministarskom vijeću je sve što bi se moglo plaćati novcem njemačkih poreznih obveznika gurnuto u pozadinu: o zajedničkom budžetu 19 zemalja sa zajedničkom valutom, o europskom ministru financija i ublažavanju odredbi Pakta stabilnosti trebalo bi se razgovarati tek na jesen. Predsjednik Macron je već napravio korak ususret Nijemcima odrekavši se zahtjeva za uvođenje euroobveznica, dakle zajedničkih državnih obveznica i zajedničkog zaduživanja u eurozoni.

Novi tandem bi mogao rasteretiti Merkel

Kancelarka Merkel sada ima posla već sa četvrtim francuskim predsjednikom. Ona će znati kako iskoristiti njemačko-francuske snage oblikovanja EU-a. Ostat će, doduše, oprezna, jer bi dalje ublažavanje odredbi o granici državnog deficita u okviru Pakta stabilnosti eurozone moglo otvoriti Pandorinu kutiju. Mogući budući premijer Italije Matteo Renzi puca iz svih oružja na Pakt stabilnosti koji je po njemu instrument za mučenje kojim Nijemci drže Talijane u pokornosti. I druge zemlje bi mogle slijediti Renzijev kurs zaduživanja, dok Merkel kod kuće inzistira na državnom proračunu bez novog duga.

Emmanuel Macron, kako to pokazuje njegova prva radna sjednica s Angelom Merkel, stvarno je istinski oduševljen Europskom unijom. Gospodarski razvoj eurozone je pozitivan. Njemačka državna blagajna je prepuna. Taj trenutak valja iskoristiti. Njemačka i Francuska moraju biti na čelu, jer to inače nitko drugi ne može. Njemačka kao "hegemon protiv svoje volje" opet ima francuskog partnera koji želi da s njom ravnopravno predvodi ostale. Optužba da je vječita kancelarka Merkel kriva za sve što u financijskoj ili izbjegličkoj krizi u Europi ne ide kako treba, uskoro bi se mogla izjaloviti.

Piše: Bernd Riegert/DW
16.07.2017. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh