« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NAKOM MJESEC DANA

Menadžerima Podravke prijeti još dva mjeseca zatvora

Odvjetnici osumnjičenih tvrde da njihovi klijenti nemaju što tražiti u zatvoru, a USKOK se poziva na novi Zakon o kaznenom postupku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota/Cropix)
Više o

USKOK

,

Podravka

,

Zdravko Šestak

,

pritvor

,

Saša Romac

,

Josip Pavlović

,

akcija Menadžer

,

afera Podravka

Na zagrebačkom županijskom sudu sutra bi se trebalo odlučivati hoće li šestorica osumnjičenih menadžera u slučaju Podravka, nakon jednomjesečnog istražnog zatvora koji im istječe u subotu, biti pušteni na slobodu ili zadržani iz rešetaka, ovoga puta na dva mjeseca kako propisuje novi Zakon o kaznenom postupku.

Zbog ročišta koje je za sutra ujutro sazvao sudac istrage Krešimir Devčić sva šestorica uhićenih u akciji kodnog naziva "Menadžer" na sud će biti dovedeni iz zatvora u Remetincu, gdje se nalaze od 22. listopada.

I dok USKOK smatra da im istražni zatvor treba biti produljen, odvjetnici uhićenih menadžera ističu da za ostankom iza rešetaka više nema potrebe, ali ni zakonskog utemeljenja.

Branitelj jučer opozvanog predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka, odvjetnik Mate Matić tvrdi da osumnjičeni "nemaju što tražiti u zatvoru", nakon što su smijenjeni sa svojih dužnosti i nakon što su ispitani svi važniji svjedoci.

Svaka druga odluka bila bi nezakonita, tvrdi obrana koja će za puštanje svojih branjenika sudu ponuditi i jamčevinu. Podsjećaju da, umjesto zatvora, postoji i čitav niz kvalitetnijih mjera kojima bi se osumnjičenima ograničilo kretanje i osigurala nazočnost na sudu.

Kao razloge zadržavanja u istražnom zatvoru USKOK je nakon uhićenja, ali i u novom zahtjevu, naveo opasnost od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i sprječavanja utvrđivanja tijeka novca te mogućnost da osumnjičenici na slobodi nastave s istim ili istovrsnim kaznenim djelima.

Odvjetnici dijela uhićenika kojima je u istrazi blokirana imovina najavljuju da će se na sutrašnjem ročištu žaliti i na tu odluku, o kojoj, kako tvrde, službenim putem nisu obaviješteni u zakonskom roku.

Smatraju i da zakon ne dozvoljava blokadu imovine ako osumnjičenici nisu ostvarili materijalnu korist, što se u ovom slučaju, tvrde, nije dogodilo. Ističu da je to jasno i iz USKOK-ovih tvrdnji da su osumnjičenici novcem Podravke tek pokušali doći do većinskog paketa dionica.

Odlukom suca istrage blokirane su nekretnine i dionice Zdravka Šestaka, dvojice bivših članova Uprave Podravke Saše Romce i Josipa Pavlovića te suvlasnike varaždinske Fima Grupe Milane Horvate.

Za sada nije zatraženo zamrzavanje imovine preostale dvojice osumnjičenika, bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darka Marinca i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića.

USKOK osumnjičene teretio da su malverzacijama s dionicama koprivničke tvrtke Podravku oštetili za oko 250 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 16:48:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh