« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
odmata se klupko

Menadžeri htjeli potpuno preuzeti Podravku

U plan preuzimanja 75% Podravke navodno je uključen i dio bivše, ali i sadašnje Vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Damir Polančec

,

Fima

,

Podravka afera

,

preuzimanje Podravke

Skupina Podravkinih menadžera, uz blagoslov dijela bivše i sadašnje vlasti, htjela je 2006. preuzeti kontrolu nad više od 75 posto koprivničke kompanije, saznaje Večernji list.

Naime, dokument iz listopada 2006. koji je za Podravku sastavila jedna strana konzultantska kuća, potvrđuje da je Podravkin menadžment odlučio ući u preuzimanje kompanije, tzv. management buyout process, kako bi stekao prevlast u kompaniji.

Prema tom planu udjele bi preuzela uprava, koja ima šest članova, te srednji menadžment koji uključuje 60 menadžera.

U dokumentu se detaljno razrađuje plan za preuzimanje više od 75 % vlasništva u kompaniji. Taj se plan sastoji od četiri faze, a spominju se svi dosad poznati elementi priče, dakle uloga Fime i Franckove dionice. No u plan je navodno uključena i Vlada i državni udio u Podravci koji iznosi 26 %.

Cijeli aranžman težak je oko dvije milijarde kuna, a njegov početak se u potpunosti preklapa s Fiminom kupnjom 10,64 Podravkinih dionica od Francka i PBZ-a.

Procurila je i informacija koja govori o upletenosti dijela bivše, ali i sadašnje Vlade u planu da Podravkini menadžeri ovladaju Podravkom, piše Večernji list.

Također, Fima je ove godine doista vratila novac koji joj je Podravka putem splitskog SMS-a slala, kako vlasništvo nad 10,64 % dionica u vlasništvu njezine malteške ekspoziture Fima Ami LTd ne bi došlo u pitanje.

Ali sve to omogućio je veliki kredit mađarske banke OTP koja je pristala ući u rizičnu priču vlastitim kapitalom.

Kako je banka OTP dioničar mađarske naftne kompanije MOL, suvlasnika Ine, špekulacije idu u smjeru da je netko Mađarima morao dati znak da pokriju financijsku prazninu.

Jedina osoba iz Vlade koja je istodobno bila uključena u privatizaciju Ine, a i zainteresirana za Podravku jest potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

24.09.2009. 19:49:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh