« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
DOGOVORENA SURADNJA

Meksiko i SAD zajedno protiv narko kriminala

90 posto automatskog i poluautomatskog oružja, zaplijenjenog od narko-kartela potječe iz SAD-a.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Meksiko

,

ilegalno oružje

,

klimatske promjene

,

Felipe Calderon

,

šverc oružja

,

narkokarteli

,

meksički narkokarteli

Suradnja Sjedinjenih Država i Meksika ključna je u borbi s narko kriminalom na granici dviju zemalja, ocijenili su u četvrtak u Meksiko City-u američki predsjednik Barack Obama i njegov meksički kolega Felipe Calderon.

"Ne možete taj rat voditi samo s jednom rukom", rekao je Obama na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Calderonom u Meksiko City-u. "Uz učinkovito partnerstvo, vjerujem da ćemo postići napredak" u smanjivanju ulaska droge na sjever, kao i novca i oružja za kartele na jug", dodao je.

Ako dvije zemlje uspiju zaustaviti protok droge, nezakonito stečenog novca i oružja one će unaprijediti zaštitu i sigurnost duž granice, rekao je Calderon.

"Mi pospremamo svoju kuću" dodao je, navodeći kako je poduzeo sveukupne promjene u nacionalnim i lokalnim snagama sigurnosti, što će također pomoći u kontroli kriminalnih aktivnosti povezanih s drogom.

Obama je rekao da su Sjedinjene Države "apsolutno predane" suradnji s Meksikom, uključujući udar na zlouporabu droga i obuzdavanje protoka oružja i gotovine preko južne granice.

Dvojica čelnika raspravljali su o obnovi zabrane jurišnog, odnosno vojnog oružja u SAD-u, kakva je postojala do 2004.

Na pitanja novinara Obama je oprezno odgovorio kako je ta zabrana imala "opravdanje", dodajući kako vjeruje da je moguće poštivati ustavno pravo Amerikanaca na držanje oružja i rješavati problem jurišnog oružja "za koji se zna da pridonosi poticanju nasilja" u Meksiku ali i u SAD-u.

Priznajući da obnova zabrane ne bi išla lako, Obama je kazao kako je za sada moguće "poboljšati provedbu postojećih zakona" prema kojima je ilegalno krijumčarenje oružje preko granice.

Meksičke vlasti navode da 90 posto jurišnog oružja, automatskih i poluautomatskih pušaka, zaplijenjenog od pripadnika narko-kartela potiče iz SAD-a. U američkim pograničnim državama Arizoni, Novom Meksiku i Teksasu, u trgovinama oružja i na prigodnim sajmovima, jurišno oružje se legalno prodaje.

"Mi znamo da je to politički osjetljivo pitanje", rekao je Calderon.

Dvojica čelnika suglasila su se i o partnerstvu u borbi protiv klimatskih promjena te u promicanju razvoja čistih izvora energije.

Obama je istakao korake koje je poduzela njegova administracija, uključujući mjere za jačanje nadzora granice i stavljanje tri meksička narko kartela pod zakon koji omogućuje pljenidbu njihove imovine u SAD-u. On je najavio da će pozvati Kongres da donese zakon kojim će se regulirati trgovina vatrenim oružjem. Calderon je kazao kako je potrebno brzo djelovati u borbi s klimatskim promjenama, radeći na ograničavanju emisije stakleničkih plinova i otvaranju 'zelenih' poslova.

Budućnost čiste energije je "prioritet za SAD i znam da je prioritet za predsjednika Calderona", rekao je Obama, dodajući da će dvije zemlje stvoriti okvir za suradnju na razvoju čiste energije i borbu s klimatskim promjenama, koji će omogućiti političku i tehničku suradnju te razmjenu informacija.

Calderon ja kazao da je s Obamom razgovarao i o zajedničkim gospodarskim naporima, jačanju granične infrastrukture i širenju carinske suradnje, u interesu što učinkovitije trgovine.

Dvojica čelnika sudjelovat će u petak i subotu u Trinidadu i Tobagu na 5. summitu dviju Amerika. (hina/metro-portal)

17.04.2009. 10:53:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh