« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
iz pakla droge

Meksiko dozvolio posjedovanje droge u malim količinama

Novi zakon donosi novu nadu zemlji opterećenoj krvavim obračunima narko-kartela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

droga

,

posjedovanje droge

,

legalizacija lakih droga

Meksiko je u petak donio zakon koji dekriminalizira posjedovanje manjih količina marihuane, kokaina, heroina i ostalih droga poput LSD-a i amfetamina. Novost Zakona je uvođenje kategorije posebne količine droge dozvoljene za „osobnu uporabu".

Osobe uhvaćene s predviđenim količinama više neće biti podložne krivičnom gonjenju već će biti upućene na odvikavanje. Za one koji tri puta budu uhvaćeni s drogom, odlazak na odvikavanje je obvezatan-iako zakon ne specificira kazne za odbijanje tretmana odvikavanja.

Podsjetimo, još 2006. Sjedinjene Države su javno kritizirale sličan prijedlog zakona jer nije predviđao obvezatnost liječenja i odvikavanja. Novi zakon, stupivši na snagu u petak, smekšao je čak i stroge poglede iz SAD-a.

Količine koje se smatraju dopuštenima za osobnu uporabu podijeljene su na sljedeći način:

Marihuana-5g (otprilike 2-3 jointa), kokain 500mg, heroin 50mg, amfetamini 40mg, LSD 0,015mg, itd.

Predsjednik Felipe Calderon, inače poznat kao jedan od najgorljivijih boraca protiv narko-kartela, usudio se tek sada staviti zakon u punu snagu. Meksiko naglašava potrebu da se razdvoje kategorije ovisnika i povremenih korisnika droga od dilera čiji su međusobni obračuni skrivili smrt više od 11 000 ljudi samo tijekom Calderonovog mandata.

Prije se posjedovanje droge kažnjavalo strogim zatvorom uz blaži tretman teških ovisnika s manjim količinama opojnih sredstava. U praksi, malo je procesuirano i osuđeno na zatvor zbog malih količina.

Zakonodavci smatraju da će ovakve mjere još više pomoći policiji u borbi protiv organizirane trgovine narkoticima jer  se policajci više neće morati baviti 'sitnim ribama'.

Odvjetnik Espino del Castillo iz Ureda državnog tužitelja objašnjava kako novi zakon ne donosi velike promjene za male korisnike jer bi svi oni uhvaćeni s manjom količinom droge uvijek tvrdili da su ovisnici i tako izbjegli zatvor.

 

22.08.2009. 14:31:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh