« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
ZAGREB UPRAVLJA

Medvedgrad 5. srpnja otvara vrata za posjetitelje

Medvedgrad će se moći posjetiti radnim danom od 9 do 19 sati te vikendom od 10 do 17 sati

Medvedgrad
Medvedgrad (Wikipedia)
Više o

zagreb-info

,

plan

,

cilj

,

pravopis

Ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Medvednice Nives Farkaš-Topolnik najavila je da Medvedgrad 5. srpnja otvara svoja vrata. Na Medvedgradu se u ponedjeljak otvaraju infopunkt i suvenirnica pa tako taj srednjovjekovni grad i hrvatsko kulturno dobro otvara svoja vrata i za sve hrvatske i strane posjetitelje.

Posjetitelji će Medvedgrad moći razgledati, ako žele i uz stručno vodstvo, svakim radnim danom od 9 do 19 sati te vikendom od 10 do 17 sati. Za djecu i osobe s invaliditetom ulaz će biti besplatan. Za sve kategorije posjetitelja ulaz na "Oltar domovine" na Medvedgradu je besplatan, rekla je Farkaš-Topolnik.

Podsjetila je da je prošlo nešto više od mjesec dana od kada je Javna ustanova Park prirode Medvednice od grada Zagreba preuzela upravljanje srednjovjekovnim gradom Medvedgradom, a time i spomenikom svim hrvatskim junacima "Oltarom Domovine".

Istaknuvši kako sada ubrzano rade na oživljavanju Medvedgrada, dodala je kako im je želja da se što prije ponovno upali ugašeni "vječni plamen" na "Oltaru Domovine", koji se odmah ne može upaliti jer ove godine za to nije planiran godišnji iznos od 50.000 kuna za plin i plaće radnika koji će održavati plamen. Rekla je da su im neke tvrtke za to obećale novčanu pomoć.

Na Medvedgradu je 1994. podignut spomenik svim hrvatskim junacima - "Oltar Domovine", rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Kamene kocke napravljene od stijena iz različitih dijelova Hrvatske, koje kao da su se posložile u hrvatski grb. Na kockama su isklesani motivi iz doba kneza Branimira, veliki križ, te stihovi hrvatske himne. Tu su i stakleni elementi tzv. Suze koje simboliziraju tešku povijest hrvatskog naroda.

Farkaš-Topolnik rekla je kako na Medvedgradu kane otvoriti i centar za posjetitelje, a za povlačenje novca kandidirat će se za strukturne fondove Europske unije.

Na Medvedgradu se mogu održavati vjenčanja u kapelici te koncerti i druga kulturna događanja. Može se koristiti prezentacijskim prostorom u velikom palasu, a po dogovoru angažirati udruga vitezova.

Zagrebački električni tramvaj (ZET) obećao je u podnožju, kod Kraljičina zdenca, uvesti autobusnu postaju, što će posjetiteljima olakšati dolazak na Medvedgrad, rekla je Farkaš-Topolnik.

Najzanimljivije je da Medvedgrad nikad nije poslužio obrambenoj svrsi za koju je izgrađen jer nikad nije napadnut. Jedna od pretpostavki je i da je izgrađen kako bi bio riznica za crkveno blago. Podignut je na poticaj pape Inocenta IV. u 13. stoljeću, a dao ga je izgraditi tadašnji biskup Filip koji je bio dobar s Belom IV. Glede gradnje niz je nedoumica, ali je sigurno kako je 1254. potpuno dovršen. Izgrađen je radi obrane od Tatara na brdu Malom Plazuru - na vrhu južnog obronka na vrlo povoljnom položaju, odakle se mogao nadzirati prostor od Medvednice na sjeveru do Turopolja na jugu. Riječni put uza Savu (gdje je nekad bio brodski prijelaz) štitio je drugi utvrđeni grad Susedgrad. Medvedgrad je mijenjao brojne vlasnike - hrvatsko-ugarske kraljeve, grofove Celjske, Zrinske, Gregorijance... - čak njih 107. Posljednji stanovnici i vlasnici Medvedgrada bili su Gregorijanci koji su se 1571. preselili u novoizgrađenu kuriju u Šestinama. Snažan potres 1590. razorio je Medvedgrad. Uvid u bogatu kulturu stanovanja i življenja dala su tek arheološka otkopavanja.

Najvrjednijom se građevinom smatra oktogonalna kapelica sv. Filipa i Jakova s kamenim uglovima, rozetama i romaničkim portalom visokim tri metra. (hina/metro-portal)

03.07.2010. 10:24:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh