« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
sve za sigurnost

Medvedev proširio opseg djelovanja vojske van Rusije

Amandmani predviđaju uporabu ruskih snaga van zemlje za potrebe odbijanja napada na Rusiju, saveznike, brodove...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

ruska vojska

,

vojne snage rusija

,

zakon o obrani

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je u ponedjeljak izmjene zakona o obrani kojima se proširuju mogućnosti uporabe ruskih oružanih snaga izvan zemlje u određenim okolnostima, javljaju ruski mediji.

Izmjene tog zakona prihvatila su oba doma ruskog parlamenta u listopadu pošto ih je Medvedev podnio u kolovozu, godinu dana nakon ruske vojne intervencije u Gruziji.

Ruski zakon o obrani iz 2006. omogućivao je predsjedniku da pošalje vojnike u stranu zemlju samo radi sprječavanja međunarodne terorističke aktivnosti.

Amandmanima je predviđeno da ruska vojska može djelovati izvan Rusije za odbijanje napada na ruske vojnike razmještene izvan zemlje, odbijanje ili sprječavanje oružanog napada na drugu državu koja je tražila rusku vojnu pomoć, zaštitu ruskih građana od oružanog napada, borbu protiv gusarstva i osiguranje sigurnosti plovidbe.

Potrebna odluka će se donositi na temelju uredbe federalnog vijeća.

Medvedev je izjavio u četvrtak da će Rusija upotrijebiti svoju vojsku izvan zemlje samo u krajnjim okolnostima radi zaštite ruskih državljana.

"Takve odluke donosit će se samo u slučaju krajnje nužde", rekao je Medvedev. "Naši građani moraju biti zaštićeni u bilo kojem dijelu svijeta i osjećati da ih država štiti", istaknuo je. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 15:10:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh