« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
BORAC ZA POTLAČENE

Međunarodni tjedan Helen Keller od 28. lipnja do 4. srpnja

Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir ovogodišnji je tjedan Helen Keller posvetila svim ženama

Helen Keller
Helen Keller (Wikipedia)
Više o

zagreb-info

,

udruga Dodir

,

Airbike

,

3D printer

,

boris trupčević

,

preminula

Pod motom "Osnažimo zajedno gluhoslijepe žene!" Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir obilježit će međunarodni tjedan Helen Keller od 28. lipnja do 4. srpnja.

Iz udrgue ističu kako su ovogodišnji tjedan Helen Keller odlučili posvetiti svim ženama, posebice onima sa senzoričkim oštećenjem, koje hrabro i uzdignute glave kroče kroz svakodnevnicu.

"Osim što želimo podsjetiti na značaj dr. Helen Keller koja predstavlja sinonim svih gluhoslijepih u svijetu, nizom prigodnih manifestacija, želimo podići svijest šire javnosti o posebnim komunikacijskim potrebama gluhoslijepih i gluhih osoba i njihovu pravu na hrvatski znakovni jezik", ističe Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir u priopćenju.

Najavljuje niz zanimljivih događaja u Zagrebu - od skupne izložbe gluhoslijepih umjetnika, humoristične predstave gluhoslijepih glumaca, druženja u prostorima Centra za ženske studije - u memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, smotre polaznika tečaja znakovnog jezika na Cvjetnom trgu gdje će se pjevati na znakovnom, i na kraju humanitarnog golf turnira na Golf and Country Club Zagreb.

Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir u priopćenju ističe kako su "unatoč UN Konvenciji o uklanjanju svih ozbiljnih oblika diskriminacije žena (1979.) i Zakonu o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08) u Republici Hrvatskoj još uvijek vidljivi različiti oblici diskriminacije žena, posebice žena sa senzoričkim oštećenjima. Žene su izložene raznim oblicima ograničavanja u razvoju svojih stvarnih sposobnosti i mogućnosti kako u svojoj obitelji tako i tijekom školovanja i zapošljavanja što sve postupno vodi u izolaciju''.

''Da žene ne bi trebale pasivno čekati svoju sudbinu pokazuje nam primjer gluhoslijepe književnice Helen Keller koja se borila za prava gluhoslijepih, gluhih i slijepih žena. Upravo je ona - vječni borac za potlačene - postala sinonim gluhoslijepih osoba u Europi i svijetu", navodi u današnjem priopćenju Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 12:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh