« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Međunarodna konkurencija - 31 film u utrci za velikim pečatom

Više o

ZagrebDox

U međunarodnoj konkurenciji pogledajte najbolje svjetske dokumentarne filmove snimljene ili producirane u posljednjih godinu dana.

Među 31 filmom u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa, velik je broj onih koji tematiziraju život u Rusiji. Osim višestruko nagrađenog ‘Durakovo: Village Of Fools’, o kojem više pročitajte u tekstu o nagrađenim doxevima, tu je ‘The First Day’ poljskog redatelja Marcina Sautera koji bilježi prvi dan škole u internatu za djecu iz tundre. Kako pak 45 godina nakon testiranja H - bombe ljudi iz močvara sjeverne Rusije kupe ‘svemirski otpad,’ a zatim ga prodaju, provjerite u ‘On the Third Planet from the Sun’ Pavela Medvedeva. I priče s druge strane sve aktualnije hladnoratovske osovine jednako su intrigantne. ‘The Deserter’ Richarda Rowleya prati američkog dezertera koji bježi u Kanadu. Drugi pak,’The Devil Came on Horseback’ bavi se provođenjem plana istrebljenja crnačkog stanovništva u Darfuru.

Priču o bizarnom pokušaju matricida u ruralnom Maineu provjerite u doxu ‘Knee Deep’ u režiji Michaela Chandlera, veterana koji je već bio nominiran za Oscara (za montažu Formanovog ‘Amadeusa’).

Iz svijeta stiže mađarski crni humor, ruska bespuća, poljsko indie ugostiteljstvo, peruanska besprespektivnost...

Crnohumorni kratkiš ‘I Shot the Mayor (or: Plan B)’ režirala je Astrid Bussnik, autorica doxa o mađarskom selu ‘mužotrovačica’ - ‘Angelmakers’ nagrađenog na Zagrebdoxu 2006. Bussnik je novu inspiraciju pronašla u misterioznom ubojstvu u selu u Pirinejima.

Možda je vrijeme kad i kod nas izumiru ZUSP-ovi dobra prigoda za uvid u stanje poljskog indie ugostiteljstva. Wroclawskim ‘old school’ zdravljakom se bavi švedski ‘Milkbar’. Ljubitelje poetskog dokumentarizma mogao bi oduševiti ‘Desert - Who is the Man?’ Felixa Tissija koji u filmu gradi metaforu pustinje ili ‘What Would the Drop Know About That’, stilizirani dox o čistačima imigrantima u berlinskom Reichstagu. Priču o djevojci kojoj su noge 0.4 posto prekratke za upis u prestižnu baletnu školu u Sankt Petersburgu bilježi ‘52 Percent’ poljskog redatelja Rafala Skalskog, a najpotresniji dox međunarodne konkurencije stiže iz besperspektivne zajednice Puno u Peruu.

To je dox ‘Angel’s Fire’ Marcela Bukina kojeg je IDA proglasila najboljim kratkim dokumentarcem 2006. Ovo je tek komadić ukupne porcije zanimljivog, hrabrog i odvažnog u ovogodišnjoj međunarodnoj konkurenciji i zato www.zagrebdox.net pod prste, raspored projekcija u ruke. Vidimo se u SC-u. (PH)

26.02.2008. 23:18:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh