« Skijanje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Matt osvojio Sljeme, Ivica izvrstan drugi

Spektakularan slalom pred 20.000 ljudi

Fotografija vijesti
Više o

Sljeme

,

Ivica Kostelić

Nedjelja je bila velik dan za hrvatsko, ali i svjetsko skijanje. Prvi muški slalom na hrvatskom teritoriju održan je pred 20.000 gledatelja, a za vrhunac euforije pobrinuo se Ivica Kostelić osvojivši drugo mjesto! Jedini koji je uspio pobijediti našeg sljemenskog junaka bio je sjajni Austrijanac Mario Matt, koji će tako ući u povijest kao prvi kralj Sljemena. Treće mjesto osvojio je Reinfried Herbst.

- Ako je Matt postao kralj, onda sam ja ban - duhovito je primijetio Ivica...

Svaka čast sjajnom Mattu, ali priča dana svakako je Ivica. Euforija kakva je zavladala kada je ušao u cilj kao prvi, nije viđena još od najboljih dana Janice Kostelić.

- Ovo je moja najbolja utrka sezone i to u mom gradu, pred mojim navijačima koji su najbolji na svijetu. Kad sam ušao u cilj i vidio da sam u tom trenutku prvi, osjećao sam kao da mi je netko dao ogromnu dozu endorfina - rekao je Ivica koji je odlično iskoristio činjenicu da najbolje poznaje Crveni spust. Malo je taktizirao, usporio kada je trebalo, ubrzao na strmini. Tako je u prvoj vožnji na drugom prolazu zaostajao čak 43 stotinke za Mattom, da bi na kraju ušao u cilj kao drugi sa samo tri stotinke  minusa.

“Sljeme je za sve nas kao hram. Austrijanci, recimo, imaju desetke  staza oko sebe, kamo god da se okrenu. Mi imamo samo jednu stazu na kojoj su odgajane generacije hrvatskih skijaša.”  

Ivica Kostelić, hrvatski skijaš                      
- Fenomenalno! To je jedina riječ kojom mogu opisati ono što sada osjećam. Nema tu patriotizma, no odgovorno tvrdim da je ovo najbolja staza na kojoj sam skijao ove sezone. Bila je toliko kvalitetna da bi skijaš koji bi startao 70. imao potpuno iste uvjete kao i oni na početku - rekao je Ivica kojemu je ovo bio peti vikend zaredom da se penje na pobjedničko postolje.

A što na sljemenski spektakl kaže pobjednik Mario Matt?

- Ovdje je odlična organizacija i veselim se što ću ovamo doći i sljedeće godine. Mislim da je odlično što je ova utrka blizu velikog grada i trebalo bi, ako je ikako moguće, staviti još neke utrke pored velikih gradova kao što je Zagreb.  (VM)

Iako je u Zagrebu proveo dvije besane noći, Albertu Tombi nije bilo teško rano ustati i biti dio spektakla na Sljemenu. Naravno, navijao je za svoje Talijane Roccu i Moellga. Iako Tomba nema nikakvih funkcija u Talijanskom skijaškom savezu, njegov je utjecaj još uvijek velik i njegovi sunarodnjaci i dalje upijaju svaki njegov savjet.

Nešto kasnije, na utrci legendi Alberto se i sam uvjerio u težinu Crvenog spusta. Nije uspio završiti utrku, kao i 17 natjecatelja u ‘pravom’ slalomu. Srećom, težih ozljeda nije bilo...

 Unatoč jako hladnom vremenu, na Sljemenu se okupilo oko 20.000 navijača. Gotovo svi skijaši bili su oduševljeni ambijentom, jer svi su dobili pravu podršku. Slovenci su možda bili najviše iznenađeni, jer sigurno nisu očekivali tako topao doček. Među najvatrenijim navijačima bili su Janica Kostelić i njezin dečko Boris.

- Ivičino drugo mjesto je ravno pobjedi. Nijedna vožnja nije bila bezgrešna, ali je Ivica, s obzirom na veliki pritisak, za mene vozio kao pobjednik. Posebno su me oduševili gledatelji - izjavila je Janica Kostelić.

RezultatiSLALOM: 1. Mario Matt (Aut) 1:51:36, 2. Ivica Kostelić (Hrv) +0.33, 3. Reinfried Herbst (Aut) +0.40, 4. Giorgio Rocca (Ita) +0.72, 5. Mitja Drag-šič (Slo) +0.85, 6. Marc Berthod (Švi) +0.88...
POREDAK U SLALOMU: 1. Jean-Baptiste Grange 462, 2. Mario Matt 405, 3. Manfred Moellg 391, 4. Ivica Kostelić 329, 5. Felix Neureuther 327...

18.02.2008. 00:23:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh