« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
JEEE

Maslinovo ulje i dalje će se moći nadolijevati

U restoranima će se maslinovo ulje i dalje moći servirati kao i do sada, a ne samo u tvornički zatvorenim bočicama

Ulje će i dalje biti posluživano
Ulje će i dalje biti posluživano "po domaće" (Wikipedia)
Više o

maslinovo ulje

,

restorani

,

posluživanje

Europska komisija je u četvrtak povukla prijedlog uredbe kojom se namjeravalo propisati da se od početka godine u restoranima u Europskoj uniji maslinovo ulje može posluživati samo u tvornički punjenim bočicama, koje se neće moći nadolijevati, jer taj prijedlog nije dobio dostatnu potporu zemalja članica, objavio je povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos.

Prijedlog uredbe dobio je potporu 15 od 27 zemalja članica i nema potrebnu kvalificiranu većinu, a Komisija će pošto obavi dodatne konzultacije sa svim zainteresiranim stranama izići s novim prijedlogom, rekao je Ciolos. Taj prijedlog izazvao je dosta kritika proteklih dana, a neki su ga uspoređivali s poznatom odredbom o izgledu voća i povrća koju su euroskeptici godinima ismijavali.

Europska komisija je prijedlog zabrane posluživanja maslinova ulja u otvorenim staklenim posudama obrazložila željom da se poboljšaju higijenski standardi i dodatno zaštite potrošači jer se u takvim bočicama maslinovo ulje često razrjeđivalo miješanjem s drugim vrstama jeftinijeg ulja.

Stoga je umjesto toga predložila da se maslinovo ulje može posluživati u tvornički punjenim bočicama s etiketom u koje se neće moći nadolijevati ulje. Takav prijedlog podupiru i četiri najveća proizvođača maslinova ulja Italija, Španjolska, Grčka i Portugal, a neke od tih zemalja već imaju zabranu posluživanja maslinova ulja u otvorenim posudama.

Ovaj je prijedlog išao u prilog europskim proizvođačima maslinova ulja, koji zadovoljavaju 70 posto svjetske potražnje. Njemački list Süddeutsche Zeitung nazvao je taj prijedlog najčudnijim još od legendarne uredbe o zakrivljenosti krastavaca.

23.05.2013. 18:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh