« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
KOBNA ZIMA U AFGANISTANU

Masivna lavina odnijela minimalno pedesetak života

Minimalno pedesetak osoba izgubilo je život u lavini na sjeveroistoku Afganistana, a spasioci tragaju za još 145 osoba

Fotografija vijesti
Više o

Afganistan

,

zima

,

snijeg

,

lavina

Pedesetak osoba je poginulo a o 145 osoba još nema informacija, nakon obrušavanja lavine na sjeveroistoku Afganistana gdje je zima ove godine bila iznimno oštra, priopćio je UN u subotu, javlja Hina.

"Ovo je vjerojatno prva u dugom nizu tragedija koje nas očekuju u bliskoj budućnosti. Velike količine snijega ne uzrokuju samo lavine već će za nekoliko tjedana izazvati i velike poplave u mnogim dijelovima zemlje", komentirao je u priopćenju Michael Keating, humanitarni koordinator UN-a.

Lavina koju je uzrokovalo zatopljenje nakon obilnih sniježnih oborina zatrpala je u nedjelju seoce Dispay u planinskoj pokrajini Badahšanu gdje je živjelo 199 osoba, navodi Ured za humanitarnu koordinaciju u Afganistanu (OCHA).

Glasnogovornik mjesne vlade Abdul Maruf Raseh koji to selo zove Širin Nazem, rekao je u subotu za agenciju France Presse da je u lavini koja je po njegovim riječima zatrpala selo u ponedjeljak a ne u nedjelju, poginulo 56 ljudi i da su ekipe još pokušavale doći do stradalih. U srijedu su vlasti objavile privremeni podatak o 42 žrtve.

Zima 2012. je najoštrija u zadnjih barem petnaest godina u Afganistanu. Više od 90 smrtnih slučajeva povezanih s klimatskim uvjetima zabilježeno je samo u Badahšanu, među kojima je i 35 djece koja su koncem veljače u dva dana umrla od upale pluća.

Zaklada Aga Kan, UN-ov Svjetski program za hranu i američko veleposlanstvo osigurali su prehrambene namirnice za stradale obitelji.

Usprkos milijardama međunarodne pomoći koje Afganistan, opustošen u zadnjih 30 godina rata, dobiva svake godine, ta je zemlja i dalje jedna od najsiromašnijih u svijetu. U zadnjih desetak godina tu se provladine snage uz pomoć NATO-a bore s pobunjenicima koje predvode talibani.

Zbog loše prometne povezanosti "pristup Dispayju cestom moguć je samo iz susjednog Tadžikistana, premda je znatno otežan zbog snijega na cestama", ističe OCHA.

"Pristup helikopterom isto nije moguć zbog opasnosti od izazivanja novih lavina", dodaje agencija.

"Stanovnici okolnih sela i policija pokušavaju izvući eventualno preživjele, ali spasilačke ekipe sve dosad nisu uspjele doći do sela", rekao je čelnik pokrajinskog vijeća Zabijulah Atik.

Po podatcima nevladine udruge IOM-a, "postoji velika opasnost od novih lavina zbog porasta temperature" zadnjih dana i "od snijega najavljenog za idući tjedan".

10.03.2012. 18:51:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh