« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PREVENTIVA

Martinje - policija najavila pojačanu kontrolu u prometu

Od 11. do 14. studenoga, povodom Martinja, policija će pojačano hvatati vozače koji voze u alkoholizoranom stanju

Puhanje
Puhanje (Miroslav Kiš, CROPIX)
Više o

vino

,

Martinje

,

vožnja pod utjecajem alkohola

U razdoblju od 11. do 14. studenoga, u povodu narodnog običaja krštenja mošta - Martinja i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, hrvatska će policija pojačano provoditi nadzor vozača na prometnicama, priopćeno je danas iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako bi se preventivno djelovalo na smanjenje prometnih nesreća te sprječavalo i sankcioniralo vožnju pod utjecajem alkohola, nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene glede prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Na tim će se mjestima uspostaviti velik broj nadzornih točaka, izvijestio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec

U pojačani nadzor prometa bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati ove akcije, kada je na području Republike Hrvatske na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 25.889 vozača, ističe MUP.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola je zatečeno 1.894 vozača, a 23 vozača zatečena su kako upravljaju vozilom pod utjecajem droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina - 522 vozača, skupini od 18 do 24 godine - 517 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 promila u krvi.

Glasnogovornik Borovec ističe i kako su u prvih deset mjeseci ove godine, vozači pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 4.939 prometnih nesreća. U ovim nesrećama smrtno su stradale 92 osobe, 628 je zadobilo teške, a 2.297 lake tjelesne ozljede.(hina/metro-portal)

09.11.2010. 11:14:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh