« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Marihuana liječi PTSP

Istraživanje na štakorima pokazalo je da marihuana može zaustaviti simptome smetnji koje izaziva posttraumatski stres (PTSP).

Fotografija vijesti
Više o

marihuana

,

PTSP

,

liječenje

,

posttraumatski stres

Marihuana može zaustaviti simptome smetnji koje izaziva posttraumatski stres (PTSP), prema istraživanju na štakorima koje je vodilo Sveučilište Haife objavljeno u listu Neuropsychopharmacology, javlja Hina.

Postoji kritično razdoblje nakon traume tijekom kojeg sintetska marihuana može spriječiti pojavu PTSP-a kod štakora, rekla je voditeljica istraživanja Irit Akirav s odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Haifi.

U laboratoriju je znanstvenica najprije štakore izložila situacijama ekstremnog stresa, nakon čega su oni razvili simptome PTSP-a slične ljudskima.

U drugoj fazi, štakori su razdvojeni u četiri skupine. Prva skupina nije dobila marihuanu, a tri preostale su ga dobile, dva sata, nakon stresa, tj. 24 i 48 sati kasnije.

Sljedećeg tjedna znanstvenici su proučavali štakore i utvrdili da je prva i skupina kojoj je marihuana ubrizgana 48 sati nakon traume razvili simptome PTSPa na povišenoj razini tjeskobe.

Druge dvije skupine štakora, koji me marihuana ubrizgana 2 i 24 sata nakon traume bili su krajnje nemirni, ali bez simptoma PTSP-a.

Akirav ističe da to pokazuje da ubrizgavanje marihuane u prikladnom razdoblju može spriječiti razvoj simptoma PTSP-a.

22.09.2011. 12:52:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh