« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Marcel Lozinski na ZagrebDoxu

Jedan od najpriznatijih poljskih dokumentarista i dobitnik brojnih međunarodnih priznanja, Marcel Lozinski, u sklopu ZagrebDoxa će održati Masterclass, a retrospektivu njegovih filmova možete pogledati svakog dana trajanja festivala, u 20h u Teatru &TD.

Lozinski (1940., Pariz) je u mladosti bio aktivan u pokretu Studio X Andrzeja Wajde. U svojim je filmovima slijedio principe pokreta, nastojeći se baviti moralnim dilemama poljskog društva. Zbog sklonosti ka razotkrivanju stvarnosti ispod željezne fasade, Lozinski često dolazi u sukob s vlastima, a nakon žestoke cenzure njegovih dvaju filmova, ministar kulture ga 1980. nakratko izbacuje iz Varšavskog dokumentarnog studija. Oba cenzurirana filma - ‘Matriculation’ o studentima koji u učionici pokorno recitiraju komunističku propagandu, a potom se u hodniku rugaju istoj toj doktrini i ‘Microphone’s Test’, u kojem radnici iznose svoje doživljaje vezane uz vlasničku strukturu tvornice Pollena-Uroda, možete pogledati na ZagrebDoxu.

Poljski redatelj koji je zbog svojih dokumentarnih filmova u doba komunizma bio cenzuriran i proganjan u Zagrebu će održati Masterclass. 

Nakon pada komunizma 1989., Lozinski postaje sve cjenjenija figura u Poljskoj. Dva dokumentarca koja je snimio sredinom devedesetih, a koja također možete pogledati u sklopu retrospektive: ‘Anything Can Happen’ i ‘89 mm From Europe’ donijela su mu nacionalnu slavu, a potonji i nominaciju za Oscara 1994. Većinu radova iz devedesetih snimio je u produkciji znamenitog filmskog studija Kalejdoskop.

Dokumentarizam Marcela Lozinskog često nazivaju rubnim zbog njegove težnje da u svrhu ‘otvaranja stvarnosti’ koristi priređivačke trikove i katalizatore, insidere koje ubacuje u stvarne situacije kako bi ‘istina što prije izašla na vidjelo’.

Korištenje te metode najuočljivije je u filmu ‘How To Live’ (1978.) kojim se u ponedjeljak, 25. 02. otvara retrospektiva Marcela Lozinskog. 

Dokumentarci iz opusa Marcela Lozinskog

ANYTHING CAN HAPPEN

U filmu Lozinski kamerom prati svog šestogodišnjeg sina Tomeka kroz parkić u kojem se ovaj igra, priča s ljudima, uglavnom starcima koji tu ponajviše borave. Film snimljen 1995. veliki broj autora dokumentarnog filma smatra jednim od ponajboljih europskih dokumentaraca. Godine 2007. film je dobio i svoj nastavak - ‘If it Happens’ prati sada osamnaestogodišnjeg Tomeka u istom tom parkiću kako se prisjeća sebe dok je bio mali.  (IA)

MIROPHONE TESTS

U ovom filmu iz politički vjetrovite Poljske 1980. godine radio komentator varšavske tvornice kozmetičkih proizvoda Pollena-Uroda istražuje kako radnici doživljavaju vlasništvo nad tvornicom. Kritički i optužujući odgovori radnika su iznenađujući, naročito za upravu tvornice. Film vrlo iskreno govori o onima koji rukovode i o onima kojima se rukovodi u tadašnjoj komunističkoj Poljskoj. (IA)

 

THE KING 

Dokumentarni film iz 1974. je portret savršenog konformista - čovjek koji je šio uniforme za njemačke časnike za vrijeme rata i za časnike narodne vojske nakon rata, a koji sada vodi kafić i živi kao kralj. (IA)

HOW IT IS DONE

Piotr Tymochowicz, medijski savjetnik vodećih poljskih političara, tvrdi da se od svakoga može načiniti karizmatični vođa. Da bi to dokazao, potražio je novaka kojeg će pretvoriti u kandidata. Lozinski prati Tymochowicza i projekt tijekom tri godine. Prošavši vježbe iz svih aspekata političkog ponašanja, od govora tijela do suočavanja s gomilama novinara, uskoro se rodio - političar. (IA)

Piše: piše: Petra Hofbauer
26.02.2008. 22:49:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh