« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
karlovac

U zatvor zbog amfetamina

Manja kazna od zakonski predviđene - dvije godine za 204,8 grama amfetamina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

presuda

,

diler

,

amfetamini

Za 204,8 grama amfetamina Karlovčanin Janko Hrvoj osuđen je danas na Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno na dvije godine zatvora "zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje droge", za što zakon predviđa zatvorsku kaznu od tri do 15 godina, pa je izrečena kazna ispod zakonskog minimuma.

Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Ante Ujević kazao je da je Hrvoju dokazano da nije ovisnik te da je, iako je posrijedi neovlaštena proizvodnja i prodaja droge, riječ o najblažoj vrsti droge i maloj količini. Zato je Vijeće posegnulo za zakonskom mogućnosti "smanjenja kazne ispod najmanje propisane, jer je ocijenilo da se i s manjom kaznom može postići svrha kažnjavanja, a ujedno postići efekt generalne prevencije, da "drugi vide da se i za malu količinu lake droge može teško odgovarati", kazao je Ujević.

Međutim žalba će se, najavio je odvjetnik Đorđe Stojaković, temeljiti na kvalifikaciji djela, jer obrana smatra da Hrvoju nije dokazano da je "diler".

ŽDO u postupku ničim nije dokazao da je Hrvoj diler jer za to nema svjedoka ili kupaca, a zaplijenjena droga nije bila pakirana u paketićima, već u vrećici očito namijenjena vlastitoj uporabi", kazao je u završnoj riječi Stojaković. Odvjetnik je rekao i da je 23. siječnja 2008. u Karlovcu u Hrvojevu osobnom automobilu marke BMW policija pronašla i oduzela 204,8 grama droge amfetamina, a da je na daljnje vještačenje otpremljeno samo 186 grama.

Predsjednik Sudskog vijeća Ujević pročitao je rješenje Centra za kriminalističko vještačenje da je to moguće ako je bila oduzeta vlažna praškasta tvar, koja se do vještačenja prosušila.

Poslije je u završnoj riječi odvjetnik Stojaković nazvao takvo obrazloženje "zamagljivanjem kriminala koji se događa u određenim strukturama državne uprave, jer je nemoguće da je 20 grama ionako suhog praška jednostavno usahnulo". (HINA)

02.09.2008. 21:06:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh