« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
BUNDEK

Manifestacija «Pastirske igre» u parku Bundek 08.06.2013

Cijela manifestacija objedinjuje više izvornih sportskih i kulturnih sadržaja za učenike osnovnih škola

Dođite na Bundek, bit će zabavno
Dođite na Bundek, bit će zabavno (Arhiva)
Više o

pastirske igre

,

Bundek

Manifestacija Pastirske igre u organizaciji Waldorfske škole održat će se na Bundeku 8. lipnja od 10 do 17 sati.. Riječ je o događanju koje ima za cilj revitalizaciju tradicionalnih starih hrvatskih sportova i očuvanje hrvatske kulturne baštine gdje će se između ostalog, predstavit i slavonska kulturna baština kroz izvorne slavonske sportove.

Prakticiranje nenasilja kroz tradicijske vrijednosti starih sportova, izgradnja i poticanje sportskog duha kod mladih, međusobnog uvažavanja i tolerancije, ali i predstavljanje Grada Zagreba kao "sakupljača i njegovatelja" hrvatske kulturne baštine je ono što organizatori žele promicati kroz cjelodnevno druženje djece i roditelja u okviru Pastirskih igara".

Cijela manifestacija održava se pod generalnim pokroviteljstvom gradonačelnika gdina. Milana Bandića, a objedinjuje više izvornih sportskih i kulturnih sadržaja za učenike osnovnih škola. U dodatnim edukativnim sadržajima koji upotpunjuju program mogu sudjelovati svi posjetitelji parka Bundek (djeca predškolske dobi, mlađa i starija populacija).

Program na Bundeku i ove godine sastojat će se od zanimljivih sadržaja i radionica koji uključuju: natjecanje učenika zagrebačkih osnovnih škola I stranih osnovnih škola i Zagrebu u "starim sportovima" (trke štulama, trke u vreći, trke šinjama, gađanje strijelom, kozana, bacanje potkove, penjanje na drvo, potezanje konopa). Pobjednička ekipa odlazi na Olimpijadu starih sportova u Brođance; radionice tradicijskih plesova - folklora za djecu predškolske i školske dobi te mlađu i stariju populaciju; radionice izrade glazbenih instrumenata od materijala iz prirode; radionice izrade šešira od grančica i lišća; radionice filcanja; radionice bubnjanja i žongliranja; zabavnih sadržaja za najmlađe: jahanje na konju (poni), vožnja tradicionalnim drvenim vrtuljkom; Eko sajam kroz degustaciju i prodaju proizvoda izabranih hrvatskih proizvođača zdrave hrane i hrvatskog sela, s posebnim naglaskom na slavonske proizvode.

 

Težina cijele priče leži upravo na spoznaji o važnosti revitaliziranja kulturne baštine, kroz sadržaje koje će Pastirske igre ponuditi. Ovakav prikaz tradicionalnih hrvatskih vještina i hrvatske baštine, onim generacijama kojima je to najpotrebnije, djeci školske dobi, zaživio je kao manifestacija koja u djeci budi osjećaj zajedništva i pripadanja, a svojim šarmom i elementima povratka prirodi i korjenima zauzima svoje mjesto i u srcima njihovih roditelja.  

27.05.2013. 17:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh