« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
POLJACI

Manager i kriminalac postavljali bombe po IKEI želivši iznuditi 6 milijuna eura

Adam K. je prije radio kao menadžer u više velikih poduzeća. Jako dobro govori četiri strana jezika i posjeduje veliko stručno i informatičko znanje

Više o

Ikea

,

ikea u hrvatskoj

,

Rugvica

,

bombe u Ikei

Dok Hrvati imaju puno sofisticiraniji način iznuđivanja novca od švedskog proizvođača namještaja IKEA, traživši prvo u Sv. Nedjelji ogromne novce za građevinsku dozvolu, pa nakon petnaestak godina pokušavajući doći do besplatne izgradnje infrastrutkure u donedavno potpuno nepoznatoj Rugvici, dva su se Poljaka sjetila postavljati bombe po dućanima IKEA-e širom Europe želeći zaraditi koji eurić.

Poljska policija je u subotu naime potvrdila da su u Poljskoj uhićene dvije osobe osumnjičene za nedavne bombaške napade diljem Europe na trgovine švedskog lanca za prodaju pokućstva IKEA-e prenosi Hina.

"Policajci iz Središnjeg istražnog ureda (CBS) uhitili su dvojicu muškaraca odgovornih za niz eksplozija u Europi. Time su od IKEA-e htjeli iznuditi otkupninu od 6 milijuna eura", po priopćenju policije.

Dvojica muškaraca, Adam K. i Mikolaj G. kojima je 39 godina, uhićeni su na sjeverozapadu Poljske.

"Adam K. je prije radio kao menadžer u više velikih poduzeća. Jako dobro govori četiri strana jezika i posjeduje veliko stručno i informatičko znanje. Njegov ortak Mikolaj G. ima policijski dosje zbog umiješanosti u preprodaju droge", dodaje policija na internetskoj stranici.

Bombe manje snage opremljene satnim mehanizmima eksplodirale su 30. svibnja u trgovinama IKEA-e u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj. U eksploziji na odjelu kuhinjskog pokućstva u jednoj trgovini toga lanca u Dresdenu u Njemačkoj 10. lipnja ozlijeđene su dvije osobe. Naposljetku, 2. rujna policija je evakuirala dvije IKEA-ine zgrade u Pragu, pošto je deaktivirala pošiljku s eksplozivom u blizini jedne od tih zgrada.

"Istraga o svim tim izgredima vodila se u početku posebno u svakoj zemlji. Informacije koje je prikupio CBS omogućile su poslije da se utvrdi kako krivci žive u Poljskoj i odatle šalju svoje zahtjeve za otkupninu na raznim jezicima", priopćila je poljska policija.

Dvojica uhićenih muškaraca su optužena za "ugrožavanje života i zdravlja većeg broja ljudi", za što mogu dobiti do deset godina zatvora.

08.10.2011. 13:00:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh