« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
Ai Weiwei

Malu sirenu Kopenhagen zamjenjuje kineskim kipom

Radi se o samo privremenom izlaganju poznatog kineskog umjetnika

Više o

Kopenhagen

,

Expo 2010.

,

Ai Weiwei

,

Mala sirena

Na mjesto slavnog kipa Male sirene, koja će iduće godine krasiti danski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO u Šangaju, privremeno će u gradskoj luci u Kopenhagenu biti postavljena skulptura poznatog kineskog umjetnika, objavili su u srijedu danski mediji.

Kineski arhitekt Ai Weiwei, poznat po dizajniranju olimpijskog stadiona u Pekingu, trebao bi izraditi skulpturu koja bi od svibnja do listopada 2010. oplemenila prostor na kojem je 1913. godine postavljen kip Male sirene, omiljene turističke atrakcije Kopenhagena.

"Vrlo sam zadovoljna da je odluka o prvom putovanju Male sirene u Kinu potaknula kulturnu razmjenu Kine i Danske. Zadivljuje da je svjetski poznati umjetnik Ai Weiwei prihvatio našu ponudu da svoje umjetničko djelo postavi u Kopenhagenu" , kazala je danska ministrica gospodarstva Lene Espersen.

Gradsko vijeće Kopenhagena dogovorilo je postavljanje još jedne skulpture u gradu nadahnute likom iz omiljene bajke Hansa Christiana Andersena. Kopija skulpture "Sirena" danske kiparice Anne Marie Carl Nielsen's bit će trajno postavljena ispred Kraljevske knjižnice. Izvornik Sirene nalazi se u danskoj Nacionalnoj galeriji u Kopenhagenu. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 08:40:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh