« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IRAČKI IZBORI

Maliki i Alavi u tijesnoj utrci

Po novim privremenim rezultatima objavljenim u srijedu navečer nakon prebrojavanja 83 posto glasačkih listića, Maliki je ponovo u laganom vodstvu, sa 40.000 glasova prednosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

izbori

,

Irak

,

Nuri al-Maliki

,

alavi

Irački premijer na odlasku Nuri al-Maliki i njegov sekularni suparnik Alavi našli su se u srijedu u iznimno tijesnoj utrci, nakon objavljivanja šturih rezultata parlamentarnih izbora po kojima se broj glasova za jednog i drugog kandidata malo razlikuju.

Po izračunu agencije France Presse koji se temelji na oko 80 posto prebrojanih listića, liste dvojice kandidata dobit će u novom sazivu skupštine 87 od 310 zastupničkih mjesta svaka. Petnaest preostalih mjesta u parlamentu (namijenjenih manjinama) nije obuhvaćeno ovom računicom.

Lista Iračkog nacionalnog saveza (ANI) u koji ulaze šijitske vjerske stranke, zasad dobiva 67 mjesta, a lista dviju velikih kurdskih stranaka 38.

Glasove Iračana iz inozemstva i sigurnosnih služba izborno povjerenstvo još nije pribrojilo, a oni bi mogli donekle promijeniti stanje, osobito u Bagdadu, koji ima najveći broj zastupničkih mjesta.

Uz ovako malu razliku u rezultatima, pregovori za sastavljanje iduće vlade bit će dugotrajni i svaki od dvojice kandidata pokušat će sastaviti koaliciju u parlamentu kako bi dobio premijersku dužnost.

Alavi koji je u kampanji igrao na kartu nacionalista koji nadilazi podjele među različitim zajednicama, stekao je povjerenje birača na na područjima sa sunitskom većinom.

Šijitski su se birači pak radije odlučili za nastavak stare politike glasujući za Malikija koji se hvali da je ponovo uspostavio sigurnost u zemlji, u kojoj je preuzeo vlast u jeku sukoba između zajednica.

Premijer bi mogao dobiti tek jedno do dva mjesta na sunitskim područjima, napose u Dijali, sjeverno od Bagdada, a Alavi, koji je šijit, mogao bi osvojiti desetak mjesta u šest južnih šijitskih pokrajina. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 23:17:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh