« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina
WTF?!

Mali poslodavci dijelit će otkaze bez obrazloženja

Dogovor sindikata i poslodavaca o novom Zakonu o radu je vrlo blizu, a govori se da će mali poslodavci s do pet zaposlenih moći dijeliti otkaze kako im se svidi

Sindikati su pokazali nesposobnost
Sindikati su pokazali nesposobnost (Shutterstock)
Više o

novi Zakon o radu

,

sindikati

,

poslodavci

,

otpuštanje radnika

Novi Zakon o radu je izgleda usuglašen između sindikata, poslodavaca i države, a najgore su prošli zaposlenici kod malih poslodavaca koji imaju do pet zaposlenih jer će otkaz moći dobiti bez ikakvog obrazloženja.

Sindikati tvrde da u takvim tvrtkama radi oko 90 tisuća ljudi i da je problem u tome što nisu sindikalno organizirani. 

Rad preko agencija za privremeno zapošljavanje bio bi produljen s jedne do najviše tri godine, no uz radnička prava jednaka onima koji su stalno zaposleni. 

Poslodavcima bi bilo omogućeno da se radno vrijeme produlji na 50 sati tjedno, dok bi se radno vrijeme do 60 sati tjedno moralo prvo dogovoriti kolektivnim ugovor sa sindikatom. 

Sve u svemu, sindikati su pokazali da nemaju ni znanja ni snage pregovarati, ponajviše iz razloga što još uvijek nitko nije uspio organizirati pošten štrajk kojim bi se poslodavcima i vladajućima pokazalo zube.

Tako, eto, možemo očekivati poplavu novih j.d.o.o. firmi za 10 kuna koje će imati do pet zaposlenih, kako bi se moglo i dalje rušiti cijenu rada koja je i ovako sramotno niska, no našim vrlim "poslodavcima" i to je previše, jer im očito ostaje premalo za ljetovanja na Maldivima, brodove i cestovne krstarice od par stotina tisuća eura.

O nesposobnoj Vladi bolje je i ne pisati, jer bi se moglo unedogled ...

07.04.2014. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh