« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
RITUALI

Mali novi rituali za blagdane

Premda za neke rituale možda nema mjesta ove godine, iskoristite situaciju da preispitate svoje prioritete

Drugačije pokreite dasn...
Drugačije pokreite dasn... (Arhiva)
Više o

blagdani

,

rituali

Unatoč tome što ove godine posvuda u svijetu vrijede drugačija pravila za proslave Božića i Nove godine, blagdani nisu nestali i kako se Božić bliži, razmišljanja o kolačima, ručkovima, poklonima i ukrasima sve više opterećuju.

Profesor na Sveučilištu Montclair Jonathan Caspi za CNN je rekao da je ova godina drugačija, no to ne znači nužno i nešto loše. Premda za neke rituale možda nema mjesta ove godine, iskoristite situaciju da preispitate svoje prioritete, a Caspi ističe da uvođenje novh rituala, u okviru najuže obitelji, može djelovati kao nova, čvrsta poveznica.

Zato, ovaj Božić pronađite veselje u "malim stvarima", a evo i nekoliko prijedloga...

Započnite božićno jutro paljenjem svijeće

Velika mirisna svijeća dobar je pokretač božićne atmosfere u domu, a uz prikladnu glazbu sigurno ćete dodatno pridonijeti tome.

Unesite i sitne promjene u svoje dnevne rituale. Možete primjerice jutarnju kavu ili čaj pripremiti na drugačiji način ili je začiniti šlagom, čokoladom ili kakvim sirupom. Usto, odaberite božićne kekse za doručak.

Iz ormara izvucite odjeću koju volite, koja vam podiže raspoloženje. Ako i ne izlazite iz kuće, ne znači da morate cijeli dan ostati u pidžami. Bilo da je to večernja haljina ili topla dekica, odaberite nešto u čemu se osjećate ugodno, ali i posebno.

Nazovite najmilije

Ove godine nema odlazaka kod bake ili u centar grada pa najmilijima i prijateljima sve najbolje poželite putem telefona, video poziva i drugih kanala komunikacije.

Aplikacije koje omogućuju video pozive, mogu vam pomoći i da s najmilijima otvorite poklone ako je to tradicija koju ste svaki Božić prakticirali.

S obzirom na to da ni šoping ove godine nije mogao proći bezbolno pa mnogi još ni nisu osigurali poklone svima kojima su htjeli, donacija za humanitarnu udrugu po izboru osobe kojoj poklanjate, odlična je alternativa umjesto još jednog para čarapa...

Organizirajte grupno druženje preko neke video aplikacije, podružite se virtualno, a zašto ne biste na taj način zajedno i pogledali neki film ili odigrali neku igru?

Progibajte se

Premda vas možda inače veseli što se na Božić uglavnom ne radi i možete ostati kod kuće, ove je godine svima već dosta "ostanka kod kuće".

Zato odredite barem sat vremena u danu i prošećite negdje gdje nema gužve. Ako je lijepo vrijeme, iskoristite ga možda i za neku igru na zraku s najbližima.

Odlučite li se na šetnju predvečer, tad ćete već moći uživati u božićnim lampicama i svjetlima.

Osmislite novu božićnu večeru

Mnogima je božićna večera tradicija koja se ne prekida, no u ovim okolnostima nemaju potrebu za velike trpeze na koje su navikli.

Zašto ove godine ne biste učinili nešto drugačije? Možda podržali lokalni restoran i naručili hranu od njih?

Možete i jednostavno osmisliti drugačiji ručak ili večeru. Skuhajte nešto novo, započnite novu tradiciju u najužem krugu obitelji.

Ne želite kuhati? Nemojte se osjećati loše... Zašto ne biste uzeli zdjelu kokica s naribanim sirom? Zapamtite, ipak je to samo jedan dan u godini pa i prehrambene navike možete promijeniti.

24.12.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh