« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Mali dućani jedini će raditi nedjeljom

Sindikati i poslodavci odgodili su jučer raspravu o novom Vladinom prijedlogu

Prema prijedlogu, nedjeljom će raditi dućani s pet zaposlenih
Prema prijedlogu, nedjeljom će raditi dućani s pet zaposlenih
Više o

rad nedjeljom

Sindikati i poslodavci odbili su na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljati o posljednjem Vladinom prijedlogu Zakona o trgovini, u kojem među ostalim stoji da bi sve male trgovine do pet zaposlenih mogle raditi od 0-24 sata sedam dana u tjednu.

Vlada je sindikatima i poslodavcima prije nekoliko dana za raspravu na GSV-u poslala zakonski prijedlog bez te odredbe, prema kojem bi sve trgovine nedjeljom mogle raditi od početka lipnja do kraja rujna i u blagdanskom prosincu od 8-13 sati. Raspravi o novom prijedlogu najviše se usprotivila Hrvatska udruga poslodavaca koja nove odredbe nije uspjela raspraviti sa svojom Udrugom trgovine u kojoj su i najveći trgovački lanci.

- Promjene nisu velike, ali su značajne te smo ih dobili samo 48 sati prije sjednice GSV-a. Niti ih osuđujemo niti podržavamo, ali trebamo obaviti konzultacije - poručio je Ivica Mudrinić u ime HUP-a.

- U dogovoru s tri socijalna partnera skinuli smo tu točku s dnevnog reda. Zakon o trgovini raspravit ćemo u idućih 10 do 14 dana - kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Na pitanje u kojem roku Vlada namjerava donijeti novi Zakon o trgovini koji regulira osjetljivo pitanje rada nedjeljom, Kosor je rekla kako je rok ‘što prije’.

Prema neslužbenim informacijama, prijedlog da se malim, prije svega obiteljskim trgovinama omogući rad nedjeljom gurao je proteklih dana HSLS. Njihov je stav da bi se omogućavanjem rada nedjeljom malim trgovinama barem donekle dala  šansa u konkurenciji s velikim trgovačkim lancima.


Piše: Epeha
06.02.2008. 01:29:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh