« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Maldivi idu na zelene energije

Najavljena potpuna zamijena fosilnih goriva vjetroenergijom i sunčevom energijom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

klimatske promjene

,

Maldivi

,

Muhamed Našid

Maldivi će se tijekom idućih deset godina potpuno prebaciti na obnovljive izvore energije, čime će postati prva zemlja u kojoj neće biti ugljika i tako se boriti protiv klimatskih promjena koje prijete opstojnosti tog otočja čija je površina nisko iznad razine mora.

"Klimatske promjene su prijetnja svima nama. Zemlje se moraju udružiti kako bi svjetsko gospodarstvo oslobodile ugljika. Znamo da je moguće smanjiti emisiju stakleničkih plinova i Maldivi su spremni u tome odigrati svoju odluku", stoji u izjavi maldivskog predsjednika Muhameda Našida od nedjelje.

Plan vrijedan 1,1 milijardu američkih dolara (6,3 milijarde kuna) predviđa postavljanje 155 vjetroturbina, od kojih bi svaka imala snagu 1,5 megavata i postavljanje solarnih ploča na površini od pola četvornog kilometra, što bi bilo dovoljno za zadovoljavanje potreba za električnom energijom 385 tisuća stanovnika Maldiva.

"Cilj nam je da se u potpunosti oslobodimo ugljika u idućem desetljeću", rekao je Našid.

Elektroprivreda Maldiva iz državnog bi vlasništva trebala prijeći u privatne ruke, a vlada će pozvati ulagače i donatore na sudjelovanje u ostvarenju plana, jer s godišnjim prihodom od 800 milijuna dolara (4,5 milijardi kuna) od ribarstva i turizma, Maldivi neće biti kadri sami isfinancirati plan.

Planom je predviđeno postavljanje generatora kao osigurača za slučaj da vjetar i sunce ne uspiju proizvesti dovoljno energije, a u istu se svrhu planira i gradnja elektrane u glavnom gradu Maleu koja će kao gorivo koristiti kokosovu ljusku. (hina/metro-portal)

16.03.2009. 17:07:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh