« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Neobjektivnost

Makedonska enciklopedija oštro kritizirana

Objavljivanje enciklopedije izazvalo je u utorak žestoke reakcije albanske zajednice

(Wikipedia)
Više o

Makedonska akademija znanosti i umjetnosti

,

Makedonska enciklopedija

,

Abdulacim Ademi

Djelo koje je objavila Makedonska akademija znanosti i umjetnosti (MANU), službeno predstavljeno prošli tjedan, opisuje albansku gerilu aktivnu tijekom sukoba 2001. kao "naoružanu formaciju od 7000 ljudi koje su u logorima u Albaniji i na Kosovu uvježbavali američki i britanski časnici". Upravo to je razlog zbog kojeg su Albanci negativno reagirali na izdavanje enciklopedije.

Dužnosnik američkog veleposlanstva u Skopju, koji je htio ostati neimenovan, rekao je u telefonskom razgovoru da su te tvrdnje "neutemeljene i sramotne". "Razočarani smo što je ta ustanova stavila svoje ime ispod tih smiješnih tvrdnja", dodao je.

Makedonija, neovisna od 1991., 2001. bila je poprište sukoba između Makedonaca i Albanaca koji su tražili veću zastupljenost u državnim tijelima u zemlji. Ohridskim sporazumom, pod pokroviteljstvom Europske unije (EU), završio se sedmomjesečni sukob.

"Mislim da svaka ustanova mora biti vrlo oprezna kad želi objaviti tekst koji može utjecati na međuetničke veze u Makedoniji", rekao je dopredsjednik vlade Abdulacim Ademi, član Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicijskog partnera konzervativnog VMRO-DPMNE-a koji je na vlasti u Makedoniji. (Hina/Metro-portal)

22.09.2009. 21:07:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh