« Film
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
FILMOVI

Majstori kulerštine - Kinoteka

Ciklus „Autom kroz povijest filma“ podsjetit će nas na kulturne ikone za volanom, u Kontraplanu razgovaramo o ulozi arhitekture u globalnom fenomenu Parazit, a uvodimo i novu programsku liniju Filmski outlet

Koko di, koko da
Koko di, koko da (Arhiva)
Više o

Kinoteka

,

Majstori kulterštine

Ovog tjedna ruta ciklusa Autom kroz povijest filma posvećena je majstori(ca)ma kulerštine - glumcima koji su zahvaljujući svome stavu, izboru uloga i vještinom upravljanja volanom prerasli u kulturne ikone. Program je nazvan po Steveu McQueenu, izvornom Kralju Coola (The King of Cool), a prikazat će se njegova dva antologijska ostvarenja: kriminalistički triler Bullitt, jednu od najboljih napetica 1960-ih, koja i danas impresionira rijetko nadmašenom scenom jurnjave po ulicama San Francisca, te Le Mans, McQueenov projekt iz strasti koji se odlikuje dokumentaristički uvjerljivim prikazom automobilske utrke iz naslova.

Između dva McQueena možete pogledati još nekoliko frajer(ic)a koji su iza volana oblikovali pojam kulerštine. U sportskoj komediji Nacionalna klasa Gorana Markovića nadahnuti Dragan Nikolić vozi gledatelje kroz socijalističku pop-kulturu 1970-ih, i to automobilom koji je bio jedan od simbola jugoslavenske ekonomije - fićekom. Vožnja se zatim nastavlja s Nicolasom Cageom i Angelinom Jolie u Nestali za 60 sekundi, akcijskom razbibrigom Dominica Sene koja je pomogla revitalizaciji krimića i uvela ga u 21. stoljeće. Program ne bi bio potpun bez Clinta Eastwooda, stoga gledate i Gran Torino, suvremenu verstern-dramu, koja se može protumačiti i kao labuđi pjev Eastwoodove bogate redateljske i glumačke karijere.

Filmski outlet: Novi program

Ako kao i mi spadate među gledatelje koji filmove vole gledati u kinu, ali ih često propuštate zbog ostalih obveza, Filmski outlet program je za vas! Riječ je o programu namijenjenom recentnim distribucijskim filmovima koji se više ne prikazuju u kinima, a koje će Kinoteka povremeno vraćati na veliko platno.

Filmski outlet održavat će se subotom između 15 i 16 sati, a otvara ga Tuga i slava - uspješnica Pedra Almodóvara. Cijena ulaznice bit će nešto niža od ostalih naslova iz distribucije, a ulaz na projekcije vrijedi i za korisnike Filmskog pokaza.

Kontraplan: Parazit i arhitektura

U ponedjeljak, 2. studenog u 18:30 sati pridružite se na prvom izdanju Kontraplana, novom diskurzivnom programu kina Kinoteka u kojem će se o popularnim filmskim naslovima razgovarati iz perspektive srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. Tema prvog izdanja je arhitektura, gosti su arhitekt i kritičar Maroje Mrduljaš te pisac i scenarist Velimir Grgić, a povod je međunarodni filmski fenomen - Parazit. Više o svemu saznajte ovdje.

Noviteti: Povuci - potegni

Dokumentarni film Povuci - potegni Nevena Hitreca novi je naslov u distribucijskoj liniji Noviteti. Film je premijerno prikazan na nedavnom ZagrebDoxu, gdje je izazvao veliki interes zbog teme kojom se bavi - školstvom, odgojem i ulogom roditelja u toj jednadžbi.

Među ostalim novitetima tu je romantična drama Mare redateljice Andreje Štaka, zatim povijesna drama Časnik i špijun Romana Polanskog te dvije nadnaravne napetice iz programa Trnaci & žmaraci: švedski psihološki horor Koko-di koko-da Johannesa Nyholma i španjolski horor-hit Stan 32 Alberta Pintóa, navodno inspiriran istinitim događajima.

Na Matineji se ponovno družite uz animirane trolove, koji se u nastavku Trolovi: Svjetska turneja upuštaju u još jednu glazbeno-plesnu avanturu. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Autom kroz povijest filma, Kontraplan i Filmski outlet pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. 

02.11.2020. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh