« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
OSVRT

Magični kolorizam Josipa Trostmanna

Josip Trostmann , dubrovački slikar, autor je iznimnog doprinosa suvremenoj likovnoj umjetnosti, ne samo hrvatskoj

Trostmannove slike ostavljaju promatrača bez daha
Trostmannove slike ostavljaju promatrača bez daha (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Josip Trostmann

Dubrovački umjetnik, akademski slikar Josip Trostmann, autor je osobitog rukopisa, kreator iznimnog opusa ulja, neumorni pregalac kroz niz proteklih godina i desetljeća, pripadnik malobrojnog vrha najistaknutijih suvremenih stvaratelja hrvatske likovne umjetnosti.

Trostmann je izlagao na mnogobrojnim zapaženim samostalnim izložbama diljem domovine i u inozemstvu. O njegovom je radu objavljeno niz monografija koje vjerodostojno svjedoče o njegovom specifičnom djelu izvanrednih dosega. Za svoje je djelo često nagrađivan.

Nedavno sam vidio i dugo prelistavao kalendar za 2018., s reprodukcijama njegovih novih slika, iznova se čudeći slikarevoj energiji i moći i sposobnosti i želji za slikanjem motiva s kojima je okružen ( ili koji ga na sreću okružuju ) i s kojima živi i stvaranjem novih slika čiji je zaštitni znak njegov nevjerojatni,magični kolorizam prepun razlistale sunčeve svjetlosti koja poput prozirnih zlatnih listića prekriva mrtve prirode, udaljene zidine na obali,agave, palme, sjene ispod drveća i pored zidova, more, vaze na prozoru, cvijeće, s dominantnim bojama koje određuju karakter slike, determiniraju njezinu tajanstvenu prirodu izraslu i proraslu kroz vrijeme na mnogolikim sačuvanim licima arhitekture, prošaranih patinom sklonih i nesklonih događanja.

Naravno, u prvom je planu nezaustavljiva razbuktalost palete koja snažno svjedoči o radosti i užitku ljepote, sklada i harmonije suživota čovjeka i prirode i kroz povijest i danas, ostavljajući na platnu duboke tragove slikarevih impresija, često i na vrlo velikim formatima (recimo, tri puta tri metra) ali i manjim, prikladnijim za svakodnevno, ali s istom eruptivnom moći boja dočaranog stvarno nestvarnog volumena obasjanog svjetlošću.

Svijet i koji mi poznajemo ( ili barem mislimo ) izgleda drugačije od našeg doživljaja na Trostmannovim platnima, koji je jednostavno ljepši, privlačniji, doima se poput one daleke točke dosega koju svi sanjamo a uistinu je nedostižna, u snu smo joj najbliže, na javi smo užasno daleko od nje. Da, to je točka ljudskog ushita koju nazivamo spokoj, utočište, harmonija..

Trostmann je realizirao obiman i značajan slikarski opus, izveden u tehnici ulja na platnu ili drvu, posvećen skladu, nesvakidašnjoj jednostavnosti skladnog, posvećenog i ljepoti, u svim njezinim pojavnostima.

Trostmannove slike ostavljaju promatrača bez daha, ispred njih se zastaje i u šutnji se promatra životnost motiva, osluškuju se prikriveni zvuci sa slike, promatraju sjene, istražuju oblici u maestralnoj nazočnosti iznimna kolora.

Da, Trostmannove slike nose karakter magičnog kolorizma, neponovljivog vladanja bojom.

Na njegovim slikama život se u udiše punim plućima.

Trostmanna zanimaju i fragilni motivi vaza i cvijeća i čvrste zidine Grada, raznoliko mediteransko bilje prepuno čudesne simbolike, more u kojem se zrcale oblaci, nebo, različita ali bojom dojmljiva godišnja doba, sve ono oko njega i njegova atelijera, tu na dohvat ruke, nedaleko, u vremenima kada slavimo svečanost trenutka, u tišini , u prisjećanju na glazbu, na prošlost, razmišljajući o kratkoći sadašnjosti i budućnosti, skrivena lika.

Josip Trostmann , dubrovački slikar, autor je iznimnog doprinosa suvremenoj likovnoj umjetnosti, ne samo hrvatskoj. Slikarevi neusporedivi kolori, pomno odabrani profinjeni motivi, duboka osjećajnost i artistička perfekcija izvedbe, temeljna su odrednica Josipa Trostmanna.

Kalendar za 2018.godinu akademskog slikara Josipa Trostmanna lijepa je i dobra prigoda za upoznavanje s novom kvalitetnom i nesvakodnevnom produkcijom slikara, podsjećanje na ljepotu i sklad života.

Piše: Miroslav Pelikan
10.01.2018. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh