« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
UPS!

Mađarska od ponoći zatvara granicu s Hrvatskom

Mađarska će od ponoći s petka na subotu zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val, javila je agencija Reuters pozivajući se na ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta

Ograda je gotova, počinje show
Ograda je gotova, počinje show (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

Mađarska

,

zatvaranje granice

Zatvaranje granice s Hrvatskom zbog velikog priljeva izbjeglica bila je tema današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao mađarski premijer Viktor Orban.

Granica će biti zatvorena na način na koji je to bilo učinjeno sa Srbijom u rujnu, zbog čega se izbjeglički val i preusmjerio na Hrvatsku.

Peter Szijjarto je kazao da će izbjeglice moći podnijeti zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici s Hrvatskom te da će prijelaz granice biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima.

Mađarska je o ovoj odluci informirala Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku.

Mađarski premijer je u četvrtak na summitu EU rekao kako nije riječ o zatvaranju granice, nego o uspostavi Schengena.

Podsjećamo, Mađarska je u četvrtak najavila da je spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev tisuća izbjeglica.

Na najave Mađarske o zatvaranju granice s Hrvatskom reagirao je i slovenski premijer Miro Cerar koji je rekao da će njegova zemlja poduzeti sve nužne korake jer će u tom slučaju izbjeglice biti usmjerene prema Sloveniji.

Cerar je za subotu sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s izbjegličkom krizom, nakon odluke Mađarske da od ponoći za izbjeglice zatvori granicu s Hrvatskom, objavio je popodne Slovenski radio.

Slovenski ministri vanjskih i unutarnjih poslova, Karl Erjavec i Vesna Györkös Žnidar te državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova, Boštjan Šefic, najavili su konferenciju za medije u 17.30 sati vezano uz razvoj izbjegličke krize i dolazak novih izbjeglica u Sloveniju.

'Hrvatska ima rješenje'

Premijer Zoran Milanović kazao je da Hrvatska u tom slučaju ima rješenje.

"Hrvatski građani mogu biti mirni, Hrvatska ima rješenje bez obzira na to kako će se Mađarska ponašati na granici", izjavio je petak rano ujutro hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Hrvatska ima rješenje, Mađarska tu nije bitna, Mađarska može raditi što hoće. Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno", izjavio je premijer Milanović nakon završetka summita EU-a tijekom kojeg je razgovorao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

16.10.2015. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh