« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
ZAJEDNO PROTIV ZLA

Mađari složno protiv Jobbika

Skup ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti okupio je zajedno čelnike vladajuće i oporbenih stranaka

Mađari ne vole svoje neonaciste
Mađari ne vole svoje neonaciste (Arhiva)
Više o

Mađarska

,

prosvjedi

,

Jobbik

,

Marton Gyongyosi

Oko 10 tisuća Mađara prosvjedovalo je u nedjelju protiv krajnje desne oporbene stranke Jobbika, nakon što je jedan od njihovih zastupnika izazvao zgražanje i sjećanje na nacizam izjavom da bi "Židove trebalo popisati".

Skup ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti okupio je zajedno čelnike vladajuće i oporbenih stranaka, u iznimno rijetkom iskazivanju jedinstva na duboko podijeljenoj mađarskoj političkoj sceni.

"Ne možemo dopustiti da se ponavljaju stvari koje pripadaju najcrnjim stranicama povijesti", kazao je okupljenima Antal Rogan, čelnik kluba zastupnika vladajućeg Fidesza. Mnoštvo ljudi, okupljeno unatoč velikoj hladnoći, mahalo je mađarskim zastavama i tražili su ostavku Jobbikova zastupnika Martona Gyongyosija.

Gyongyosi je u ponedjeljak, nakon parlamentarne debate o sukobima u Gazi, rekao kako bi sada bilo "pravo vrijeme" da se popišu svi ljudi židovska podrijetla koji u zemlji predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

"Ne želimo živjeti s takvim zlobnim, rasističkim komentarima kakav smo čuli iz usta Martona Gyongyosija u ponedjeljak u parlamentu", dodao je Rogan. Bivši premijer Gordon Bajnai iz stranke centra Egyutt (Zajedno) 2014. kazao je da Gyongyosijeva izjava pokazuje pravu prirodu Jobbika i naglasio kako bi se sve stranke trebale udružiti u borbi protiv ekstremne desnice.

03.12.2012. 07:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh