« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
KOMENTAR

Macron - novi vođa Europe

Francuski predsjednik Emmanuel Macron preuzima od Angele Merkel vodeću poziciju u kreiranju europske vanjske politike. Na sastanku G7 se predstavio kao majstor diplomacije koje je uspio izmanevrirati čak i Trumpa

Macron polako, ali sigurno...
Macron polako, ali sigurno... (Twitter)
Više o

G7

,

Europa

,

Emmanuel Macron

Francuski je predsjednik investirao izuzetno puno političkog kapitala i odradio je veliki posao uoči susreta G7 na vrhu, kako samit ne bi završio kao potpuni debakl. Pozvao je dodatne goste i na dnevni red stavio dodatne teme, sve u namjeri da razbije kruti zadani okvir ovakvih susreta. A prije svega mu je cilj bio da on sam ne ispadne kao nesposobnjaković i luzer. Na kraju mu je to i uspjelo, napor se isplatio.

Hrabar šahovski potez s Iranom

Emmanuel Macron je stvarno uspio prgavog i svadljivog američkog predsjednika izmanevrirarti u vezi s politikom naspram Irana. A to nije mali uspjeh kada se ima na umu da se Donald Trump u Biarritzu ponovo predstavio kao zločesti gost kojeg zabavlja kako novinare, tako i brojne promatrače zbunjivati svojim izjavama o američkoj trgovinskoj politici. S druge se strane on međutim stalno tuži na medije koji izvjaštavaju o napetostima na samitu. I svaka novinarska opaska o njegovim trikovima, neodgovornosti i krivom predstavljanju stvari je za njega suvišna i nepotrebna. Drugim riječima, Trump se ponašao onako kako se uvijek ponaša.

Ne bi tu sad trebalo gajiti prevelike nade, ali u situaciji kada se u pozadini već priprema ozbiljan vojni sukob, svaka inicijativa koja bi mogla voditi ka nekom mirnom rješenju je dobrodošla. To u svakom slučaju važi za europske zemlje supotpisnice sporazuma s Iranom o korištenju atomske energije, kojeg je Trump prošle godine napustio uz veliku pompu.Ali francuski predsjednik je pozvao iranskog ministra vanjskih poslova Mohameda Džavad Sarifa kao iznenadnog gosta i time na rubu samita pokrenuo novu diplomatsku inicijativu. I to direktno pred Trumpovim nosom. Ovaj je, naravno, reagirao ljutito i naglasio da je američka tvrda linija jedina ispravna strategija. Ali Francuz se nije dao zastrašiti i čak se osobno susreo sa Sarifom kako bi izvidio ima li diplomatskog manevarskog prostora za neka nova rješenja konflikta.

Batina i mrkva za populiste

I u vezi s požarima u Amazoniji je Macron našao pravi pristup. Najprije je brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru zaprijetio da neće ratificirati trgovinski sporazum između EU-a i zemalja Mercosura ukoliko on ne stane na kraj raširenoj praksi podmetanja požara na zelenim plućima svijeta. Na samitu je onda uspio privoliti druge sudionike da Brazilu i drugim zemljama u području Amazonije obećaju pružanje praktične pomoći pri gaženju požara i ponovnom pošumljavanju.

Francuski je predsjednik tu pokazao da zna kako se treba postaviti prema populistima i antidemokratima. On razgovara sa svima, ima pritom, međutim, vrlo jasan i određen stav. A Bolsonaro dokazuje da načelo batine i mrkve itekako funkcionira - na kraju je popustio i poslao vojsku da gasi požare. No, još će dosta trebati da bi se Brazilca navelo na odgovornu politiku zaštite okoliša, tu će biti potrebno izvršiti daljnji pritisak. U tome bi određenu ulogu trebale imati i Europska unija, i organizacije za zaštitu okoliša, ali i potrošači, ukoliko se pribjegne mjeri bojkota brazilskih proizvoda.

Sjedinjene Države su sa svoje strane bile ljute već i zbog toga što je Macron temu klimatskih promjena i požara u Amazoniji uopće stavio na dnevni red samita. Iz diplomatskih se krugova moglo čuti da su se Amerikanci osjećali stjeranima u kut. Pritom je vlada u Washingtonu samo još jednom pokazala, da, kada je riječ o klimatskoj politici, djeluje potpuno neodgovorno i da joj druge zemlje skupine G7 stalno iznova moraju tu problematiku naturati na nos.

Europa ima novoga vođu

Francuski je predsjednik dokazao, da zna kako se vodi politika te da je na putu postati vodeća politička figura u Europi. Mnoge važne inicijative, od koncepta oporezivanja digitalne privrede do klimatske politike, dolaze iz Pariza. S druge strane Njemačka na europskoj pozornici izgleda sve lošije. Čini se da proces političkog sumraka bogova u Berlinu paralizira kod Angele Merkel i njezino iskustvo, i volju da pokaže spremnost za političko vodstvo.

Njezina slabost vodi ka promjeni težišta unutar Europske unije. Već pri izboru nove predsjednice Europske komisije je Macron povlačio konce iz pozadine. On je na putu da postane novi jaki čovjek Europe. Pritom mora paziti da ne pretjera i da ne izgubi tlo pod nogama. Ali nakon ovog teškog samita G7 čovjek ipak ima osjećaj da je kod Macrona u prilično dobrim rukama.

Piše: Barbara Wesel/DW
27.08.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh